StoryEditorOCM
Crna kronikaFRANCO P

Na dubrovačkoj pučini potonuo talijanski tegljač, jedna osoba spašena, traga se za još petero nestalih

Piše DV
19. svibnja 2022. - 11:18

U tijeku je koordinirana akcija traganja i spašavanja za pet članova posade tegljača "Franco P", nestalih uslijed havarije koja se u noćnim satima, u srijedu, dogodila na crti razgraničenja područja nadležnosti traganja i spašavanja Hrvatske i Italije.

U akciji traganja i spašavanja, koju predvode Središnjica za traganje i spašavanje na moru - MRCC Rijeka i MRCC Roma, jedna je osoba spašena, a za preostalih pet članova posade tegljača, koji plovi pod talijanskom zastavom, još se traga.

MRCC Rijeka informaciju o potonuću tegljača zaprimIo je u srijedu oko 21.00 sati, od kad traje zajednička akcija traganja i spašavanja u koju je uključena talijanska obalna straža (helikopterom i gliserom), Lučka kapetanija Dubrovnik s brodom "Danče", Jadroplov s brodom "Split" te pet brodova koji su se nalazili u blizini - jahta "Anna", teretni brod "Comanche", tegljač "Paul" te tankeri "Astrea" i "Crown 2".

S obzirom da je akcija traganja još u tijeku, obavijestit ćemo vas o daljnjim aktivnostima i rezultatima spasilačko-potražne akcije.

Franco P na posljednje putovanje krenuo je iz Ancone u ponedjeljak navečer. Odredište je bilo luka Romano u Albaniji gdje je planirao stići tijekom četvrtka.  Nažalost, iz zasad nepoznatog razloga brod sa šest članova posade je potonuo.

Jedna osoba je spašena, dok se za još petero intenzivno traga. Mjesto potonuća spada u najdublje u Jadranu s preko tisuću metara pa će biti nemoguće napraviti uviđaj. Među mogućim uzrocima havarije bi mogla biti dotrajalost jer je tegljač istisnine 100 tona dug 29 metara izgrađen daleke 1975. godine.

19. travanj 2024 09:27