StoryEditorOCM
DubrovnikCOVID-19

Kako raste broj zaraženih, epidemiolozi kreću s redovitim cijepljenjem na novoj lokaciji u Dubrovniku

Piše Silvia Rudinović
21. rujna 2023. - 17:51
Na prvom katu zgrade Zavoda za javno zdravstvo DNŽ svakog četvrtka od 12 do 13 sati cijepljenje protiv bolesti COVID-19 Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Počevši od ovog tjedna, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije svakog će četvrtka u svojoj zgradi cijepiti protiv bolesti COVID-19. Ovog je četvrtka u Dubrovniku cijepljeno 13 osoba.

„Dolaskom jeseni očekuje se pojačan intenzitet cirkulacije SARS-CoV-2 virusa, što za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima predstavlja zdravstveni rizik. U Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama EU, od kraja kolovoza 2023. zamjećuje se postupan porast broja oboljelih. Među identificiranim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 i njemu slične podvarijante. S obzirom na to da je tijekom 2022. i početkom 2023. cirkulacija omikron varijante bila vrlo intenzivna, a mjere u zajednici bile postupno popuštane i ukinute u proljeće 2022. godine, malo je vjerojatno da je netko uspio izbjeći infekciju SARS-CoV-2 virusom, bilo sa simptomima ili bez njih. Međutim, zaštita stečena prirodnom infekcijom, kao i zaštita stečena cijepljenjem postupno slabi i pojavljuju se podvarijante virusa koje dijelom mogu izbjeći ranije stečenu zaštitu”, poručuju iz Zavoda pa pozivaju na cijepljenje koje će ubuduće u Dubrovniku organizirati svakoga četvrtka od podne do 13 sati, na Odjelu za epidemiologiju. Cijepljenje će biti organizirano i u domovima zdravlja Metković, Ploče i Korčula.

Osobama s povećanim rizikom od razvoja teških oblika bolesti dovoljno je primijeniti ujesen samo jednu dozu cjepiva, neovisno o tome jesu li osobe ranije cijepljene ili preboljele COVID-19. Od 18. rujna ove godine, u primjeni je varijantno mRNA cjepivo temeljeno na XBB.1.5 podvarijanti virusa SARS-CoV-2, za koju se očekuje da će dominirati ove zime.

- Broj oboljelih se povećava i ukoliko bude težih slučajeva, očekuje se da će i interes za cijepljenjem rasti s vremenom. Od 13. do 19. rujna smo bila 27 novih prijavljenih slučajeva, uglavnom s lakšom kliničkom slikom. U posljednjih mjesec dana, zabilježena su i dva smrtna slučaja u dubrovačkoj bolnici – kaže dr. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

Kreće se s cijepljenjem osoba starijih od 65 godina, korisnicima i zaposlenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zatim osoba s kroničnim oboljenjima, posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom kao što su oboljeli od cistične fibroze ili kronične astme, trudnica te niz drugih kategorija stanovništva za koje postoji preporuka.

Od početka studenog nadalje, ako žele, mogu se cijepiti i sve ostale osobe koje ne pripadaju kategorijama stanovništva za koje je cijepljenje preporučeno.

Epidemiolog savjetuje testiranje kućnim testom na COVID-19 kod svake pojave povišene temperature i opće slabosti te apelira na odgovorno ponašanje u slučaju pozivitnog rezultata.

- Ne postoje više administrativne zabrane, ali svakako preporučujemo oboljelima da ostanu kod kuće najmanje pet dana i izbjegavaju kontakte – kaže dr. Ljubić, podsjetivši na moguće posljedice prijenosa virusa na kategorije stanovništva za koje koronavirus predstavlja rizik.

29. travanj 2024 00:27