StoryEditorOCM
Pelješaceko akcija

Ronioci će sakupljati otpad iz podmorja u uvali Lovište: "Nautičari su nepažljivi i svašta bacaju u more"

Piše S. S.
23. rujna 2023. - 12:14

Ekološki ronilački klub Lanterna u nedjelju, 24. rujna, organizira međunarodnu ekološku akciju čišćenja podmorja u uvali Lovište. Prva je to akcija ovog tipa za Lanternu, novi ronilački klub na poluotoku, a već suuspjeli animirati i goste iz inozemstva da daju svoj doprinos ljepšem i čišćem podmorju. Akciju je financirala Općina i TZ općine Orebić na čijem se području nalazi i ovo mjesto. Okupljanje je u nedjelju u 10 sati na glavnoj rivi, a domaćin – Ekološki ronilački klub Lanterna – očekuje 40 do 60 sudionika, među kojima su i gosti iz inozemstva

- U čišćenju podmorja sudjelovat će ronioci s čitavog Pelješca i Korčule, kolege iz Metkovića, Bosne i Hercegovine..., a dolazi nam i ekipa vatrogasaca iz Münchena. Zahvaljujemo i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, koji će se pridružiti s medicinskim timom i dva svoja gumena čamca u koja ćemo tovariti smeće, kao i Lučkoj kapetaniji, koja će biti tu sa svojim brodom", kaže Igor Đuričić, predsjednik Ekološkog ronilačkog kluba Lanterna.

Iako je ovo prva njihova akcija ovog tipa, vjeruju da će prerasti u tradicionalnu, jer potrebe, nažalost, ima.

- Uvala je poprilično velika i poznato je sklonište za goste na brodovima i jedrilicama, koji su dosta nepažljivi i bacaju plastične i staklene boce te drugi otpad u more. Već smo ronili uvalom i uvjerili se da ćemo u nedjelju imati posla, kaže Igor.

Lovište je specifično po tome da ima puno sunčanih dana, a i pratimo prognozu koja kaže da će u nedjelju okrenuti na buru", ističe Igor, napominjući kako su animirali i najmlađe, pa će djeca, sukladno mogućnostima, iznositi otpad iz mora i tako dati svoj doprinos u širenju svijesti o važnosti očuvanja prirode.

27. travanj 2024 13:25