StoryEditor
Ostalopovijest u kamenu

‘Kosti‘ iz Podruma ispričat će priču kako je Palača rodila Grad - izložba Muzeja grada ‘Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu‘ u prosincu

Piše Renato Kragić
3. prosinca 2020. - 16:18
Dioklecijanovi podrumi, temelj Palače i grada SplitaBožidar Vukičević/Cropix

Nakon nedavnoga slično najavljenog i održanog projekta izložbe o obnovi Mletačkoga kaštela na Voćnome trgu, Muzej grada Splita priprema izložbu "Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu".

Izložba bi trebala biti otvorena u prosincu u Dioklecijanovim podrumima, naravno ako se steknu epidemiološki i ostali uvjeti, do kojih naravno drži i muzej.

Bit će prezentirani nalazi ulomaka pokretnih kamenih spomenika deponiranih u prostorijama Podruma Dioklecijanove palače, o kojima nekoliko godina skrbi Muzej grada Splita.

Kako objašnjavaju iz muzeja, odabrana su i obrađena 53 kamena fragmenta koja pripadaju konstruktivnim, arhitektonskim i dekorativnim elementima posljednje rezidencije cara Dioklecijana. Većina pokretnih arheoloških ostataka, koji se čuvaju u podrumskim dvoranama, iskopana je, kažu, uzastopnim arheološkim istraživanjima započetim svršetkom Drugoga svjetskog rata, a koja su nastavljena i sljedećih desetljeća sve do današnjih dana.

Uz prevladavajuće nalaze iz Podruma, deponirana je i građa s drugih lokaliteta smještenih unutar zidina Dioklecijanove palače i izvan njih, kao i sa splitske Rive. Antički arhitektonski i dekorativni elementi bitan su faktor u proučavanju kasnoantičkoga graditeljstva.

Loša vijest je da su mjesto i vrijeme pronalaska većine izložene građe ostali nepoznati, ali je zato dobra vijest da je iscrpnim proučavanjem objavljenih istraživanja, crteža i fotodokumentacije pronađena arheološka kamena građa koja se desetljećima smatrala izgubljenom.

Ovom izložbom ona će prvi put nakon nekoliko desetljeća iz podrumske tame izići na svjetlo dana i ispričati priču o antičkim arhitektonskim i dekorativnim ulomcima koji su reutilitirani ili odbačeni u podrum zbog postupne preobrazbe carske rezidencije u grad Split.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 17:46