StoryEditor
PanoramaVeliki problem

Kakaovac koji se bere u Africi zadovoljava 70% svjetske potražnje za čokoladom. A znate li tko ga bere? Petogodišnjaci!

Piše M.P.
4. prosinca 2020. - 16:07
Shutterstock

Industrija čokolade jedna je od najbolje poslujućih u svijetu, no uz nju se veže poražavajuća statistika. Kako je objavio izvještaj NORC-a pri sveučilištu u Chicagu, u posljednjem desetljeću u dvije zapadnoafričke zemlje, Obali Bjelokosti i Gani, u branje kakaovca potrebnog za proizvodnju čokolade bila su uključena djeca stara svega 5 godina.

Ukupno u industriji radi oko 1,56 milijuna djece, stare od 5 do 17 godina. 

Kakaovac koji se bere u Africi zadovoljava približno 70% svjetske potražnje za kakaom, a koriste ga za svoje proizvode i velike tvrtke kao što su Mars i Nestle.

Ono što je posebno poražavajuće činjenica je da je u posljednjem desetljeću udio zaposlene djece porastao za čak 14%, kako bi se pratile svjetske potrebe za potrošnjom. Ukupno 45% ukupnog broja djece u spomenute dvije afričke države mukotrpno radi berući kakao za gotovo nikakvu naknadu.

U posljednjih dvadeset godina neki od najvećih proizvođača čokolade obećali su da će zaustaviti najgore oblike dječijeg rada. Postavljeni su ciljevi i rokovi u potpisanom protokolu Harkin-Engel iz 2001. koji je odobrio američki Kongres. Ovaj protokol potpisalo je osam najvećih tvrtki u čokoladnoj industriji obavezujući se da će za 70% umanjiti dječiji rad do 2020. Međutim, to se nije dogodilo, već je taj broj narastao.

Branje kakaovca uključuje neke od najgorih oblika fizičkog rada - rukovanje oštricama poput mačeta, noćni rad u teškim uvjetima te izlaganje kemikalijama u proizvodnji. Djeca koja beru kakao ozbiljno su ugrožena u svojem svakodnevnom radu.

Krajem listopada, 100 tvrtki uključenih u World Cocoa Foundation koji čine 80 posto ukupne industrije čokolade, reklo je da su postavili ciljeve kroz programe protiv dječjeg rada za 2025., te da će investirati 1,2 milijarde američkih dolara za otkup kakaovca izravno od farmera, prenosi Slobodna Evropa.

"Kako je pokazao izvještaj, još uvijek je previše djece koja rade na farmama kakaovca, rade posao za koji su premlada ili posao koji ih dovodi u opasnosti", rekao je predsjednik Fondacije, Richard Scobey prenosi poslovni magazine Fortune

Za Deutsche Welle Scobey je rekao da cilj od 70% smanjenja dječjeg rada za 2020. nije postignut zato što industrija čokolade nije bila dovoljno posvećena problemu, ali i da su postavljeni ciljevi bili preambiciozni.

"Studija NORC-a potvrđuje da cilj nije bio realan... Cilj nije bio postavljen sa punim razumijevanjem kompleksnosti situacije i razmjera izazova koji je snažno potaknut siromaštvom, tradicionalnim normama i običajima, nedostacima na tržištu rada i slabom socijalnom i ekonomskom infrastrukturom", kazao je.

Tvrdi i kako tvrtke same ne mogu riješiti ovaj problem.

Charity Ryerson, osnivačica grupe Corporate Accountability Lab, tvrdi pak da je industrija čokolade kriva za "licemjerje koje zapanjuje". "Da to želi, sutra bi mogla okončati rad djece", rekla je ona.

"U proteklih 20 godina, industrija kakaa uložila je ogromne resurse u razvoj odnosa s javnošću u vezi s održivosti, ali porast dječjeg rada pokazuje da je krajnje neuspješna u donošenju te stručnosti i ulaganja da stvori stvarnu održivost", prenio je The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 05:54