StoryEditorOCM

DANGBaklje, dim i rakete spašavaju živote: predstavljamo sigurnosnu signalnu opremu tvrtke FDF

Piše PROMO
17. kolovoza 2023. - 09:35

Ljetne đite dani su raja za nautičare i zaljubljenike u more, pa se cijelu godinu s nestrpljenjem iščekuju. No, koliko god more bilo privlačno i lijepo, ponekad zna pokazati i zlu ćud. Kada se kockice loše poslože, pa se u neverama udruže golema snaga vjetra i valova protiv plutajućih ljuski na moru.

Ako ta zla ćud izazove probleme, brod ostavi bez pogona ili nasuče na nekoj hridi, dobro je na njemu imati neko signalno sredstvo za pozivanje pomoći, odnosno privlačenje pozornosti obližnjih plovila. Pojedine vrste tih naprava dio su obvezne opreme, ovisno o vrsti i kategoriji plovila, no i bez propisa mudro ih je nabaviti po geslu zlu ne trebalo.

U trgovini nautičke opreme Dang u Splitu moguće je pronaći sve što vam u tom segmentu može zatrebati. Tako najšire korištene ručne baklje Elios talijanske tvrtke FDF Nautica, koje gore 60 sekundi crvenim plamenom intenziteta 15.000 kandela stoje 11 eura, dok dimna kutija Smoke Vulcan FDF, koja intenzivno ispušta narančasti dim tri minute, stoji 32 eura. Najskuplja je signalna raketa FDF Orion IT23, čija je cijena 36,40 eura.

Za te novce ona će poletjeti 300 metara uvis i crvenom bojom svijetliti 40 sekundi dok pada intenzitetom od 30.000 kandela. M.Š.

27. rujan 2023 13:24