StoryEditorOCM

BIRDBOGGLEČuvar brodova od izmeta galebova: predstavljamo austrijski tjerač ptica na solarni pogon

Piše M.Š.
31. siječnja 2023. - 16:01

Posjeti galebova vezanim plovilima, osobito ako se naviknu dolaziti u grupama, stvaraju velike glavobolje njihovim vlasnicima, jer je izmet koji za sobom ostavljaju iznimno agresivan. Stoga ružne mrlje ostaju na tendama i gelcoatu često i nakon čišćenja. Načini za tjeranje galebova su razni, od postavljanja gumenih jastrebova i zmija, do lelujavih trakica. No, kad shvate da nisu ugroženi, ponovo dolaze.

No, austrijski tjerač ptica BirdBoggle na solarni pogon neće im dozvoliti opuštanje, jer se montiran na brod rotira jednom u minuti, pri čemu se zavrte i dva isturena kraka raspona jedan metar s konopčićima na vrhu koji taj raspon dodatno povećaju. Ti iznenadni okreti prestraše galebove, koji im se ponekad i nađu na putanji, pa brzo odlepršaju na neko mirnije mjesto. BirdBoggle rotira bez ikakve buke i u svim vremenskim uvjetima, jer ima punjivu bateriju koja odrađuje posao i kad sunca nema. Zahvaljujući inteligentnom mikroprocesoru, duljina pauze između okretaja može se i mijenjati prema potrebama konkretne lokacije.

Samo montiranje uređaja je vrlo jednostavno, pomoću držača za ogradu ili magnetskih nogica kad se hvata na tendu ili kabinu plovila. Okrugle magnetske podloge tada se postave na željeno mjesto, lijepljenjem ili malim vijkom, nakon čega se BirdBoggle čvrsto uhvati za njih. Uređaj se može kupiti na internetskoj adresi www.boggle.at, a cijena mu je, ovisno o mehanizmu za hvatanje, od 99 do 129 eura

18. travanj 2024 16:37