StoryEditorOCM

BALLISTIC EGIDalekometna egerska artiljerija: naš stručnjak donosi sve o sjajnim DTD-ovim skosavicama

Piše Promo
16. travnja 2023. - 10:31

Premda je skosavica Ballistic Egi već duže vrijeme dostupna na tržištu interes za ovu dalekometnu egersku artiljeriju nije pao. Riječ je o skosavici tipa Oita u koju je ugrađen patent primijenjen na skosavici Ballistic Bukva, najdalekometnijoj skosavici ikada kreiranoj.

Ballistic Egi nema klasično tijelo koje imaju ostali Oita modeli DTD-a, već je oblik dorađeno tako da može zadovoljiti balističkim zahtjevima koje nameće potreba za najdaljim mogućim izbačajem.

Pritom je naravno, trebalo udovoljiti i kompliciranim zahtjevima vezanima uz željenu brzinu tonjenja pri čemu je lovnost trebala ostati kao neupitna stavka na prvom mjestu, a što je DTD itekako kvalitetno odradio.

Tako se Ballistic Egi skosavicama može postići domet čak 36 posta dalje nego klasičnim Oitama čime je naravno proširen i opseg djelovanja, odnosno mogućnost pretraživanja veće širine lovnog područja koje je u odnosu na pretraživanje standardnim Oitama i do 85 posto veće i šire.

U tijelu ove skosavice se nalaze kanali kompliciranih krivulja u kojima se krije magnet, čelična kuglica te kuglica od wolframa koji inače ima dvostruko veću specifičnu težinu od olova dok je vanjsko otežanje je izrađeno od niklovanog mesinga, tako da je Ballistic Egi zapravo svojim pojavljivanjem bila prva skosavica u svijetu s oznakom Pb free čime se DTD se i na tom planu pokazao i potvrdio kao lider među tvrtkama koje prate i kreiraju svjetske trendove. 

image

U mraku je sve drukčije

Ballistic Egi, baš kao i Ballistic Bukva, svoj izniman domet u zabačaju postiže zahvaljujući promjenjivom težištu.

Neposredno prije zabačaja težište je potrebno prebaciti u repni dio što se postiže tako da se skosavica postavi u položaj u kojem je njen trbuh okrenut prema dlanu, a krunice prema dolje te se kratkim trzajem, baš kao da se želi izbaciti pikado strelica, skosavica naglo trzne prema dolje.

Ukoliko se ovo pokuša izvesti u nekom drugom položaju balans se neće pomaknuti čime je zajamčena maksimalna kontrola nad ovim jedinstvenim patentom.

image

Tablica iz koje se jasno vidi sve najbitnije o karakteristikama ovih skosovica

image

Paleta dekora je dovoljno bogata

Tek nakon što je balans premješten u repni dio, Ballistic Egi se može zabaciti.

A kad dospije u more, zahvaljujući težištu premještenom u repni dio, Balistic Egi tone poput peškafonda, krunicama prema dolje, brzinom od oko 2 sekunde po metru, čime se u iznimno kratkom vremenu može dosegnuti lovna dubina i na dubljim lovištima bez onog dosadnog čekanja koje je na takvim terenima u lovu s klasičnim oitama nažalost neophodno.

Kada Ballistic Egi dospije u lovnu zonu, strunu je potrebno trznuti klasičnim twich pokretom što će dovesti do premještanja težišta i postavljanja skosavice u njen radni, odnosno lovni položaj u kojem tone brzinom od 4,5 sekunde po metru, a što je skoro dvostruko brže od brzine tonjenja koju postiže dalekometna Ballistic Bukva.

image

Novi model je nešto lakši i elegantniji

Naravno, ovakva brzina tonjenja zahtijeva dinamičniju akciju i nešto brže privlačenje nego u lovu s klasičnim oitama, no budući da je kreirana upravo za ovakav način lova, ta karakteristika nipošto nije negativnost nego, dapače, vrlo inovativna prednost.

INFO:

DTD
Tel. 021/735-161
www.dtd.hr

Ballistic Egi skosavica je dostupna u devet dezena – Green, Orange, White, Yellow, Blue, Red, Pink, Black i Red Head pri čemu se za svaki dezen koristi posebno platno određene boje što je za razliku od nekih konkurentnih modela koji svoje proizvode bojaju tek nakon oblaganja, svakako garancija kvalitete postojanosti.

Na svakom boku kao i na hrptu skosavice se nalazi UV naljepnica koja u noći emitira jasno plavo svjetlo koje je još jedan provjereno lovni detalj.

Ballistic Egi koja se donedavno mogla kupiti u samo jednoj dimenziji veličine 3.0 sada je dostupna i u dimenziji 2.8 po cijeni od 10,90 eura. Boris Bulić/MAX FISHING

image

Razlika između modela 3.0 i 2.8 je mala, ali bitna

24. travanj 2024 18:26