StoryEditorOCM

WATT&SEADok jedrilica plovi propeler struju stvara: predstavljamo hidrogenerator Cruising 600

Piše M.Š.
19. veljače 2023. - 09:34

Brojni električni i elektronski uređaji koji se u suvremene brodove ugrađuju, a sve češće moraju i nadopunjavati, traže pouzdano energetsko napajanje. Stoga proizvodnja struje na brodicama tijekom plovidbe postaje sve važnija, pri čemu su najčešći izvori solarni paneli i vjetrogeneratori.

No, francuska tvrtka Watt&Sea već više godina nudi još jedan način za proizvodnju struje, a riječ je o hidrogeneratorima. Njihov novi model Cruising 600 značajno je poboljšan u odnosu na prethodnike, pa je u stanju proizvoditi do 600 vati električne energije dok je montiran na krmi jedrilice, jer je za njih prvenstveno i dizajniran.

Dok plove na jedra, vjetar im je pogon, a njihovo kretanje pokreće propeler hidrogeneratora nalik spljoštenoj nozi pente na krmi. Što je njegova vrtnja brža, a to znači i brzina jedrilice, više će struje stvarati i puniti je u akumulator. Pritom penta neće usporavati jedrilicu, jer je vrlo hidrodinamična i stvara minimalan otpor. Struja se počinje stvarati već pri brzini od 3 čvora, a izlazna snaga eksponencijalno raste kad premaši 6 čvorova.

Podaci o trenutnoj snazi struje i razini napunjenosti akumulatora mogu se očitavati na mobitelu uz pomoć aplikacije koja se skine i poveže putem bluetooth veze s hidrogeneratorom. Cruisig 600 dostupan je u dvije verzije, kraća i duža noga, težak 7,4 kg, te ima dvije godine jamstva. Budući da je vrlo pouzdan i dugotrajan, te da može stabilno energetski opsluživati jedrilicu i na dugim relacijama plovidbe, cijena mu nije mala. U internetskim trgovinama stoji oko 5000 eura.

16. travanj 2024 15:33