StoryEditorOCM

za ispod pekeEvo kako koristiti saonice za lov hobotnica, bogat izbor ovih alata pronašli smo u Top Marineu

Piše Promo
27. rujna 2023. - 11:42

I dok se na skosavicu, koja je temeljno ipak namijenjena lovu ostalih glavonožaca poput sipe i lignje, hobotnica ipak lovi relativno rijetko, uglavnom kao slučajni ulov, saonicama koje su za nju zapravo jedini ciljani sportskoribolovni alat, hobotnica se lovi često i vrlo uspješno.

Saonice u zavisnosti od proizvođača mogu biti različitih gabarita i konstrukcijski različito osmišljene, ali je koncept zapravo uvijek isti.

Sastoje se od otežanog pločastog dijela iznad kojega se nalaze izvijene dvije jake šiljate kuke, baš poput udica samo bez zazupca.

Saonice su tako izbalansirane da na dno uvijek padaju u istom položaju, s kukama okrenutima prema površini čime je mogućnost zadjeva svedena na minimum.

A ukoliko do zadjeva ipak dođe, dovoljno je samo snažno zategnuti i povući strunu čime se kuka koja je zapela jednostavno ispravi, a poslije ponovo savije u početni oblik.

Na bazni, jarko obojani dio saonica postavlja se rak, najčešće plastični ili silikonski, uglavnom živih kontrastnih boja. Pojedini ribolovci koriste živog raka ili pak nekoliko srdela, svježih ili usoljenih, koje su hobotnicama također vrlo privlačne.

A da bi cijeli sistem bio još atraktivniji, na saonice se nerijetko postavlja i kraći komad običnog lanca koji svojim zveckanjem po dnu i svjetlucanjem dodatno privlači pažnju.

INFO:

TOP MARINE
Ul. Nikole Tesle 2, 20000, Dubrovnik
tel. +385 20 357 017
topmarine.dubrovnik@gmail.com

U samom prihvatu je uvijek poželjno pri ruci imati kuku, pogotovo kad su u pitanju krupniji primjerci.

No da biste imali što prihvatiti najprije je potrebno imati saonice s rakom koje možete pronaći u prodavaonici Top Marine.

U ponudi je bogat izbor, od kompletiranih saonica s lancem, preko ‘golih‘ saonica do samih silikonskih rakova, naravno, sve u više boja i veličina.

Cijene se kreću od 3,98 do  8 eura za ‘golog‘ raka, preko 11 eura za saonice pa do kompleta koji može koštati od 10 do 19 eura sve u zavisnosti o odabranoj veličini i stupnju kompletiranosti.

Na vama je samo da odaberete upravo ono što vam treba i nakon toga uživate u lovu i zasluženoj hobotnici pod pekom.  Boris Bulić/MAX FISHING

image

U ponudi je i komplet s tradicionalnim drvenim motovilom

Cropix
image

Izbor je više nego bogat

Cropix
image

Na vama je smo da odaberete

Cropix
21. veljača 2024 10:36