StoryEditorOCM

BAUHAUSKad vjetar trgne, on trzaj razvuče: predstavljamo gumeni privezni amortizer Easterner

Piše Promo
17. travnja 2023. - 12:36

I kad je brod pravilno vezan, a marina dobro zaštićena, mira na vezu gotovo nikad nema. Brod se stalno pomalo giba naprijed-natrag i bočno, a privezni se konopi naizmjenično natežu i otpuštaju, ovisno o tome koji je trenutno na udaru.

A kad vjetar baš jako zapuše, ta se gibanja i natezanja znaju pretvoriti u vrlo jake trzaje, koji nisu zdravi ni za brodske bitve ni za konope. Stoga se na razne načine nastoji takve trzaje amortizirati.

Na krmenim konopima amortizacija se u pravilu osigurava dodavanjem par metara teškoga lanca u sustav, dok se za pramčani vez češće koriste opružni ili gumeni amortizeri.

Potonji amortizeri od gume u obliku debeloga štapa najjednostavnije su pomagalo za uspješnu amortizaciju, a i cjenovno su pristupačni pa su popularan izbor. Jednostavno se i montiraju, na način da se privezni konop više puta ovije oko gumenog štapnog tijela, a krajevi se provuku kroz rupe na oba kraja, nakon čega će navoji i guma razvlačenjem složno smanjivati jake trzaje.

INFO:

Bauhaus Zagreb
Tel. 0800 4411
Mail: podrska@bauhaus.hr
www.bauhaus.hr

U prodajnim centrima Bauhaus mogu se kupiti kvalitetni gumeni amortizeri Easterner za razne debljine konopa, a model za konope promjera 16 mm na slici stoji 27,86 eura. M. Š.

16. travanj 2024 09:52