StoryEditorOCM

TORDEN MARINEOd sudara čuva, u nevolji zove u pomoć: ovo je ručni WHF-AIS uređaj ICOM IC-M94DE

Piše Promo
9. svibnja 2024. - 09:26

Nedavno smo pisali o korisnosti WHF radija i AIS uređaja za sigurnost broda i posade. Prvi omogućuje siguran kontakt s obalnim radiopostajama i kad signala na mobitelu nema, te sam zove u pomoć u velikoj nevolji, odašiljući stalno i poziciju plovila, a drugi obilježava položaj svoga broda i na ekranu vidi sve okolne AIS uređajem.

Tko će sve to ugrađivati na manje plovilo unatoč korisnosti, pomislili su mnogi. No, to i nije nužno. Uređaj IC-M94DE poznate tvrtke ICOM objedinjuje, naime, obje spomenute funkcije u mobilnom malom tijelu koje stane u dlan ruke. Pritom radi pouzdano, otporan je na najteže morske uvjete, pa može i zaroniti 30 minuta na metar dubine bez posljedica. Snaga odašiljanja od 6 vata pruža korisniku prošireni domet komunikacije, dok njegova litij-ionska baterija kapaciteta od 2400 mAh osigurava 10 sati rada.

Icomov prilagođeni zvučnik velike snage emitira, pak, glasan i jasan zvuk i u bučnom pomorskom okruženju. Postoji i funkcija navigacije koja vas vodi do određene međutočke, a moguće je dodijeliti do 50 omiljenih ribolovnih mjesta ili odredišta kao međutočke.

Poziv u pomoć u slučaju velike nevolje, odnosno Distress call, upućuje se pritiskom na crvenu DSC tipku smještenu na stražnjoj strani uređaja. Ako padne u more, IC-M94DE će plutati, a LCD zaslon, tipke i gumb za pomoć na stražnjoj ploči će treptati kako bi vam pomogli da ga izvučete iz vode. S uređajem dobivate punjač baterija, AC adapter, kopču za remen i traku za ruku. Tvrtka Torden Marine iz Svete Nedelje u ponudi ima ovaj vrhunski višenamjenski uređaj po cijeni od 426,10 eura + PDV. M.Š

30. svibanj 2024 10:04