StoryEditorOCM

BONOMIPrivezne konope nateže i otpušta umjesto vas: pronašli smo samozatezni kaštanjol s elektromotorom

Piše Promo
25. svibnja 2023. - 10:02

Nakon uspješnog lansiranja priveznog kaštanjola Joy Cleat, koji je 2021. dobio prestižnu nagradu DAME na amsterdamskom sajmu METS, talijanski proizvođač Bonomi svoju je ponudu proširio novim kaštanjolom s elektromotorom. Inovacija je u domišljatom kombiniranju klasičnog priveznog kaštanjola s funkcijom vinča. On preuzima silu povlačenja na sebe i omogućuje svakom vlasniku plovila jednostavno pritezanje konopa prilikom pristajanja, bez umaranja ruku.

Novi je model manji, jer je namijenjen za plovila do 35 stopa, no unatoč relativno malim dimenzijama ima moćno radno opterećenje od 80 kg. Kaštanjol se može montirati na pramčanom i krmenom dijelu plovila, već gdje vam je više potreban. Naravno, može i na obje strane, ali tada će cijena biti odlučujući faktor.

Elektromotor ovog kaštanjola s funkcijom vinča radi na 12 volti, a njegov se rad kontrolira uz pomoć nožnog palubnog prekidača, sličnog kao kod sidrenoga vinča. Težina mu je 9,5 kg, uključujući motor, a prikladan je za konope od 12 do 20 mm.

S opcijskim dodatkom motor može raditi i u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smjeru, omogućujući operateru da s lakoćom zateže i olabavljuje konope prema potrebi, snazi vjetra, valovima... Kaštanjol Joy Self Tailing Cleat izrađen je od poliranog inoksa 316, pa vrlo lijepo izgleda i oplemenit će svaku palubu ili krmu na koju se postavi. No, neće baš oplemeniti vaš novčanik, jer inovacija i vrhunska kvaliteta imaju i vrhunsku cijenu. U internetskim nautičkim trgovinama cijena im je oko 3600 eura. M.Š.

25. travanj 2024 23:51