StoryEditorOCM

UNIMARSvjetlo na tendi zavidano - magnetom! Ovo je Bimini Spot Light, praktično rješenje iz Osculatija

Piše Promo
10. prosinca 2023. - 09:28

Tehnologija LED rasvjete donijela je brojne prednosti, od kojih su neke posebno bitne za korištenje na plovilima. Najvažnija je daleko manja potrošnja struje za isti svjetlosni efekt u odnosu na standardne žarulje, budući da na brodovima uvijek fali energije, ali također i velika praktičnost.

Naime, LED diode se mogu na razne načine slagati u gotovo sve oblike i dimenzije, a to olakšava njihovu ugradnju u skučenim brodskim prostorima. Jedna od novijih ideja je praktično rješenje tvrtke Osculati za osvjetljavanje prostora ispod bimini tendi, recimo stolića u kokpitu u večernjim satima. Rasvjetno tijelo za tu svrhu nazvano je Bimini Spot Light, a tehnička ideja za njegovo učvršćivanje s unutarnje strane bimini tende bez ikakvih držača i kablova počiva na jakom magnetu.

On je smješten u malom pravokutnom plastičnom kućištu koje se postavi s gornje strane tende. Točno ispod postavi se drugo takvo kućište s magnetom koji se poveže s vanjskim i stvori držač za 28 cm dugu i 4 cm široku svjetiljku sa 60 LED dioda. U njoj je baterija od 1300 mAh koja omogućava 12 sati rasvjete bez punjenja, a ono se potom obavi uz pomoć USB priključka na kućištu svjetiljke. Na njemu su i kontroler za podešavanje intenziteta svjetla, indikator napunjenosti baterije, ali i senzor pokreta za kratkotrajno paljenje. Baš sve što posadi treba za večernje gušte.

Riječka tvrtka Unimar nudi ovo domišljato svjetlo u svojim trgovinama i web-shopu za 40,90 eura. M.Š.

27. travanj 2024 20:20