StoryEditorOCM

INDEL BTalijani prezentirali inovativne prijenosne klima uređaje koji rade na 12 V

Piše Ž. S.
26. travnja 2021. - 07:55

Kada sunce usred ljeta zapeče, klima uređaji uistinu zlata vrijede. Kada se radi o kućama i stanovima, skoro ih svi već imaju, ali problemi nastaju sa hlađenjem kamp kućica ili manjih plovila. Namjerno kažemo manjih brodova s obzirom da velike jahte ionako imaju moćne klima uređaje.

Međutim, talijanska tvrtka Indel B iz Sant'Agate Feltrie u provinciji Rimini, osnovana 1967., prezentirala je rješenje za sve takve vruće probleme u obliku prijenosnih klima uređaja skromnih dimenzija. Znamo da prijenosni klimatizacijski uređaji već postoje na tržištu, ali su predviđeni za stanove ili generatorske uređaje budući da rade na 230V.

No, Indel B je otišao veliki korak dalje u smislu komfora izvan zidova stambenih objekata, te izradio inovativne klima uređaje koji rade na 12 V.

Uživanje u hladnoj ariji

Talijani su jako ponosni na kreaciju vlastite kompresorske tehnologije hlađenja i to s pravom. Na taj su način omogućili vlasnicima svih sredstava transporta na kopnu i moru da uživaju u hladnoj ariji. Oni sami ističu kako su pronašli najbolju soluciju koja zadovoljava potrebe za hlađenjem vlasnika privatnih kampera i plovila tijekom dužih putovanja i to u svakoj situaciji.

Napominju također da nijedna druga tehnologija hlađenja manjih putničkih prostora ne radi kao njihova.

Tvrde naime kako trivalentni i termoelektrični sustavi troše puno više struje.

Njihova serija OFF uređaja spada dakle u potpuni novitet klime na 12 volti i Talijani je popularno nazivaju on the road klimatizacija. U revolucionarne prijenosne klima uređaje serije OFF spadaju modeli Plein-Aircon 12V i Sleeping Well Cube 12V.

image
Plein-Aircon

Plein-Aircon je inovativni uređaj za hlađenje kampera ili kombi vozila do dužine 6 m, bez potrebe instaliranja invertera ili generatora. Predviđen je za montažu na krovu vozila (roof air conditioner system) i radi samo uz pomoć baterije. Posebno je prikladan je za hlađenje po noći dok putnici spavaju u kamperu, a kako mu pomoć generatora nije potrebna, to podrazumijeva da emisije štetnih plinova nema.

Jedan kompresor

Ovaj klima uređaj ima jedan kompresor koji radi na 12V, iako postoji opcija rada na 115V – 230V (Smart Switch Power Supply). U njemu je rashladni plin R134A, dok je maksimalna snaga hlađenja 1200 W. Važan podatak je potrošnja – u automatskom modusu rada troši 16 amp/h, dok joj tijekom maksimalnog hlađenja treba 42 amp/h.

Dimenzije vanjske krovne jedinice su 246x720x800 mm, s time da se unutar vozila nalazi jedinica gabarita 50x533x600 mm s dvije rešetke kroz koje hladan zrak ulazi u prednji i stražnji prostora za putnike. Što se tiče rupe na krovu kampera ili kombija, ona mora biti veličine 400 x 400 mm.

Težina klima uređaja iznosi 25.,3 kg, protok zraka joj je 350 m3/h, ima ugrađenu zaštitu baterije, tajmer i daljinski upravljač. Naravno, filteri u njoj se mogu mijenjati, a korisnik može birati između automatskog rada i 3 brzine hlađenja.

Za SW Cube ne treba montaža

Drugi prijenosni Indel B klimatizacijski uređaj nosi naziv Sleeping Well Cube 12 V. Namijenjen je za male prostore kao što su šatori ili kamperi i vozila sa kliznim krovom. Još je praktičniji jer mu ne treba nikakva fiksna montaža i lako se prenosi iz vozila u vozilo, odnosno iz plovila na plovilo.

image
Sleeping Well Cube 12 V

Štoviše, ima dva fleksibilna cijevna usisa zraka izvana pa se praktički može pustiti u pogon bilo gdje, ukoliko se spoji na 12V baterijom. Tijekom automatskog modusa rada SW Cube 12V DC optimalizira broj okretaja SECOP BD350GH kompresora i na taj način troši minimum struje.

Maksimalna snaga hlađenja mu je 950 W - 3250 btu, s time da maksimalna potrošnja na 12V ne prelazi 36 amp/h. Korisnik može birati i opciju grijanja, te jednu od ponuđenih 6 brzina okretaja ventilatora. Uređaj ima daljinski upravljač, tajmer, sustav zaštite baterije, kao i težinu od 19,5 kg čemu, za potrebe transporta, treba dodati opremu za pakiranje od 2,8 kg. Kada je upakiran, gabariti su mu 709 x 405 x 385 mm.

Oba prijenosna klimatizacijska uređaja - Plein-Aircon 12V i Sleeping Well Cube 12 V kod nas prodaje Unimar iz Rijeke, koji se na taj način svrstao u kategoriju tvrtki koje osim nautičke, nude i kampersku opremu. Cijena im iznosi 17.500 kn, odnosno 15.100 kn.

19. travanj 2024 15:31