StoryEditorOCM

YAMAHAWaverunner Super Jet je novi trkaći skuter za sezonu 2021. namijenjen profesionalcima i naprednim rekreativcima

Piše Ž. S.
11. listopada 2020. - 22:55

Već smo navikli na to da Yamaha početkom jeseni u Europi predstavlja nove Waverunner vodene skutere za iduću sezonu. Tako je bilo i ove godine, a u novitete za 2021. spada Super Jet, za kojeg Japanci tvrde da nije ograničen samo na profesionalce, nego natjecateljsko uzbuđenje donosi svim vozačima koji vole bržu jurnjavu na valovima. Skuter je predviđen za vožnju u uspravnom položaju (stand-up), s time da ga pokreće agregat nove ere nastao iz Yamahina trkaćeg DNK. Riječ je o provjerenom 4-taktnom TR-1 High Output motoru zapremnine 1049 ccm, ali je opremljen kompresorom, pa uglađeni i iznimno lagani SuperJet nudi korisniku velika ubrzanja.
– Osim toga, njegova okretnost, upravljivost i kontrola omogućit će korisnicima da sijeku morske zavoje kao nikada prije – napominju inženjeri kompanije iz Iwate.
Njegov preoblikovani širi trup i posebni elektronički L (learning) način rada za ograničavanje snage, napravljeni su kako bi se olakšalo učenje te svima približilo uzbuđenje vožnje u uspravnom položaju. Široki asortiman prilagodljivih značajki stavit će početnike i rekreacijske vozače u zonu udobnosti te ih pripremiti za uživanje u novoj vrsti vožnje bez velikog napora.
Super Jet, dakle, više nije ograničen na natjecateljsku uporabu; ima mlaznu crpku aksijalnog protoka od 144 mm i podesivu mlaznicu, upravljač s pomoćnom oprugom i prilagodbom u tri položaja, široku obloženu kadicu za noge s protukliznom prostirkom HydroTurf, automatsku crpku prljave vode i kontrolni sustav. Kapacitet spremnika goriva je 19 litara i vozaču je na raspolaganju jasna indikacija razine goriva u njemu. Suha težina skutera je 107 kg, dug je 2,43 m, širok 76 cm i visok 79 cm. Waverunner Super Jet će u Hrvatskoj krajem godine imati Yamahin ovlašteni distributer, tvrtka TM Zagreb. (Ž. S.)

17. travanj 2024 13:39