StoryEditorOCM

svečano otvaranjeAduti malih škverova na okupu u Gomilici: ‘Ovakvog broda nema na Jadranu, a proizvod je domaće pameti‘

Piše Jakov Žarko
11. lipnja 2021. - 18:02

Hrvatski dani male brodogradnje i turističkih atrakcija uspješno odolijevaju svim izazovima, a tako ni COVID pandemija nije uspjela prekinuti 13 godina uzastopnih druženja s izlagačima koji su ovu manifestaciju prepoznali kao centar druženja hrvatskih brodograditelja te svih onih koji od turizma i za turizam žive.
- Vrijeme u kojem živimo samo je potvrdilo važnost misije koja je punih 13 godina naglašavala domaću nautičku proizvodnju i turističku ponudu kao važne grane hrvatskoga gospodarstva! - izjavio je to Branimir Matijaca, predsjednik Organizacijskog odbora, na današnjem svečanom otvaranju 13. Hrvatskih dana male brodogradnje i turističkih atrakcija u Marini Kaštela.

Prostrani ambijent marine u Gomilici mjesto je na kojem će brojni izlagači sve do nedjelje posjetiteljima za koje je ulaz besplatan nuditi nautičke i turističke proizvode, a naglasak je stavljen na plovila domaćih proizvođača.

Uz bogatu ponudu ribolovne opreme i uvijek izraženu nautičku opremu, građani će moći upoznati ponudu plažne i komunalne opreme, atraktivnih vodenih proizvoda za zabavu i ugodan provod na moru, te električnih i klasičnih vozila renomiranih svjetskih proizvođača.

image
Tau oprema za vježbanje namijenjena za vanjsko korištenje u parkovima, dvorištu i sl.

Neće nedostajati ni zabavno-animacijskih programa, među kojima se ističe natjecanje "kajak kontra SUP-a" s nagradnim fondom od 4000 kuna, koje započinje u subotu u 11.30, na kojem će prvi put na jadranskoj obali kajakaši i veslači CUP-ova odmjeriti snage u izravnoj utrci.

Valja istaknuti i ovogodišnju posebnost među domaćim adutima, a riječ je o brodu "Colnago 42 tuna", namijenjenom sportskom ribolovu i dužem boravku na moru. Dug je oko 14 metara i ima moćan stroj.

- Ovakvog broda nema na Jadranu, ima veliku krmu i prostran unutrašnji prostor, a proizvod je domaće pameti. Gradio se, s obzirom da je riječ o prototipu, nešto duže, no za sve one koji ga žele imati, na isporuku će čekati oko osam mjeseci - kazao nam je Luka Colnago u ime proizvođača.

Još je mnogo brodskih noviteta na ovogodišnjim Hrvatskim danima brodogradnje koje je svečano otvorio dožupan splitsko-dalmatinski Stipe Čogelja, a nazočnima su obratili i Joško Berket, vlasnik Marine Kaštela, Ivo Bašić u ime Ministarstva turizma, te Jadranka Matok Bosančić, kaštelanska dogradonačelnica, i Nada Maršić, direktorica Turističke zajednice grada. 

image
Luka Colnago ispred svog broda Colnago 42 tuna
18. travanj 2024 21:35