StoryEditorOCM

3B CRAFT 330 CCAmerikanizirani fisherman europske kvalitete može se koristiti za običan ili big game ribolov, ali i kao tender za veću jahtu ili daycruiser

Piše Ž. S.
12. prosinca 2021. - 08:07

3B CRAFT je talijansko brodogradilište vjerno tradicionalnom načinu proizvodnje, bez grešaka koje često nose velike serije. Škver sa sjedištem u Fanu (PU), regija Marche, ima više od 30 godina iskustva s realizacijom nekoliko stotina izgrađenih brodova.

Valja reći da je 3B CRAFT prisutan prvenstveno na talijanskome tržištu i specijalnost su mu fishermani s ugradbenim i izvanbrodskim motorima. Ponuda koju ima je pretežno namijenjena sportskim ribolovcima koji traže brod posebne razine opremljenosti.

Unikatni i ekskluzivni

Na osnovi dotadašnjih iskustava, 2014. godine je 3B CRAFT po uzoru na američke ribarice počeo ugrađivati i izvanbrodski program. Kreiranjem novih modela serije LX i CC počela je nova faza izgradnje brodova složenih za zadovoljavanje nautičara, koji osim za ribolov istovremeno koriste brod za sport i razonodu.

Svi brodovi koji nose oznaku 3B CRAFT su u cjelini proizvedeni i dizajnirani u Italiji s prepoznatljivim stilom Made in Italy. 3B CRAFT brodovi izražavaju estetiku i u simbiozi su s performansama trupova projektiranih za Jadran s nadgradnjom palube fishermana visoke razine.

image
Na pramcu je komforan prostor za sunčanje

Treba istaknuti kako su 3B CRAFT brodovi namijenjeni nautičarima koji žele unikatan i ekskluzivan proizvod s visokim standardom u pogledu maritimnih i kvalitativnih osobina gradnje. Uz sve prije navedeno, glavne osobine 3B CRAFT brodova su i kvaliteta plastike, robusnost konstrukcije, te moderni dizajn koji ide ukorak s modernim vremenima, ali je ujedno još uvijek tradicionalan, sa štihom inspiriranim američkim fishermanima.

Fisherman all'italiana

Karakteristika izgradnje 3B CRAFT brodova je u načinu manufakturne male serijske proizvodnje, upotrebe najviših standarda kvalitete materijala, te finalizacije proizvoda za maksimalan komfor i uporabu životnog prostora. Svaki model od 3B CRAFT brodova je prostudiran do najmanjeg detalja, i kod izbora ugrađene opreme i instalacija, i kod optimalne iskorištenosti vanjskih i unutarnjih prostora, odnosno kod preciznosti finalne obrade, te na kraju personalizirane izgradnje.

Među najpopularnijim modelima je 330 CC (Center Console) kojeg Talijani rado nazivaju fisherman all'italiana. Riječ je uistinu o univerzalnom plovilu koje se može rabiti za običan ili Big Game ribolov, također može poslužiti kao tender za veću jahtu ili biti daycruiser.

image
S tri motora snage mu neće nedostajati

Znamo već svi iz drugih kategorija kako su Talijani majstori za dizajn, stoga ne čudi atraktivna vanjština 330 CC. Brod dužine deset i širine 3,6 m ima na krmenom zrcalu tri Yamahina izvanbrodska motora od po 300 KS povezana s Joystick Docking Systemom. No, to nije maksimum jer se za ekstremne performanse mogu ugraditi tri motora snage po 350 "konja".

Vinč od kilovata

U spremnik goriva od nehrđajućeg čelika stane 920 litara, dok je kapacitet tanka vode 150 l. Oba spremnika naravno imaju indikator razine tekućina. Na brodici smije biti najviše 8 osoba (kategorija plovidbe B), ali raspolaže sa samo dva ležaja.

Standardno dolazi s dvije baterije od 200 Ah, te punjačem od 60 Ah. Brod ima kompas, kabel za struju s kopna, kao i unutarnju rasvjetu. Opremljen je s dvije automatske i dvije ručne kaljužne pumpe, kao i 12V sustavom za hidraulične trim tabove.

Ne smijemo zaboraviti pumpu za hidraulično upravljanje plovilom, električni sidreni vinč od 1000 W s dvostrukom kontrolom, cink protektore, sidro težine 10 kg, te 50 m pocinčanog lanca promjera 8 mm. Po pitanju sigurnosti brodica ima dva ručna aparata za gašenje požara prahom, ali i sustav za daljinsko zatvaranje tanka goriva s električnim ventilima.

Vrijedi spomenuti da u standardnu opremu spadaju radarski reflektor, navigacijska svjetla, 4 prozora od aluminija i pleksiglasa, dva ležaja za sunčanje s prednje strane centralne konzole, te rukohvati od inoksa s obje strane plovila. Na vjetrobranu su brisač i perač stakla, dok je Hard Top od stakloplastike postavljen na strukturi od nehrđajućeg čelika.

image
S ovakvim ekranima ribe ne mogu pobjeći

Tri sjedala u kokpitu

U kokpitu su tri udobna sjedala za skipera i još dvije osobe, s time da se na krmi nalaze i vrata za lakše izvlačenje ulovljene velike ribe. Na brodici su također tuš sa slatkom vodom, stepenište od inoksa za lakše spuštanje ili izlaz iz mora, spremište za ulovljenu ribu kao i mali bazen za ješku.

image
Krma je prava ribolovna
image
Dvoje može prespavati u salonu

Do kabine s dva ležaja ispod palube dolazi se kroz klizna vrata od pleksiglasa s bravom, a u njoj su također smješteni 12V hladnjak od 42 l, stolić od drva, kuhalo, sat, barometar, razna spremišta... U kupaonici se nalaze električni WC, umivaonik, ogledalo. Kompletno pokućstvo interijera i podnica kabine napravljeni su od drva.

image
Toalet je lijepo dizajniran

Popis dodatne opreme je dug, ali spomenimo samo AM/FM stereo sustav s CD playerom i 4 zvučnika, električni grijač vode (220 V, kapacitet 15 l), bočni potisnik, 2,5 kW dizelski generator, klima-uređaj kabine (9000 BTU/h), posebna boja gelcoata...

Ukratko rečeno, 3B CRAFT 300 CC je stvarno lijep i robustan fisherman koji korisniku nudi brojna praktična rješenja. Svaki je detalj precizno odrađen, a njegova primarna namjena za Jadransko more i multifunkcionalnost čine ga pravim izborom. Kod nas ga prodaje splitska tvrtka Paspartu

19. travanj 2024 00:44