StoryEditorOCM

Mir i tišina u luciDok brodovi vrijedni više stotina milijuna eura čekaju bolja vremena, barba Ante (92) prisjeća se kako je počela ‘revolucija‘ u Krilu Jesenice

Piše OM
1. ožujka 2021. - 11:35

Barba Ante Ercegović (92) svakodnevno obilazi brodove u kriljanskoj luci. Nekada je tu bilo privezano tek nekoliko brodova pjeskara kojima su on i kolege mukotrpno zarađivali za život svojih obitelji.

- Za jedan brod tribalo je 12-13 ljudi. Ručno se radilo cili dan na iskopu. Kasnije su došli motori, vitla, grajferi - prisjetio se Ante Ercegović - Petrina kako se nekada radilo, piše HRT

Prvi je turiste na Jadranu poveo brod "Pravedan" sa Šolte, a barba Antin "Orkan" bio je drugi potkraj 50-ih godina 20. stoljeća. I danas oba broda plove i prevoze turiste.

Barba Ante kaže kako je u taj posao ušao slučajno, kada je u lučkoj kapetaniji trebao produljiti registraciju pa ga je kapetan pitao bi li njega i još dvije obitelji poveo na dvotjedno krstarenje.

- Išli smo iz Splita u Kornate, Levrnaka nam je bila sjedište. Dogovorili smo dvotjedno krstarenje, međutim ostali smo 18 dana. Pored brojnih putnika bili smo i nas trojica mornara. Na temelju njihovih fotografija i priča prvih putnika, iduće godine imao sam četiri dvotjedne ture i tako je to počelo.

Udruga brodara Krilo Jesenice koju je osnivao i Ante Ercegović obilježava tri desetljeća rada i priželjkuje što skoriji završetak korona-krize. Ovih 200-tinjak od ukupno 450 turističkih brodova članova udruge na Jadranu matičnu luku nije napustilo još od pretprošle sezone.

image
Ante Ercegović
Božidar Vukičević/Arhiv/Cropix

Mir i tišina vladaju u luci u kojoj su se lani i svih godina prije u ovo doba buka alata i udarci čekića čuli sa svakog broda. Pripremili su ih za sezonu još prošloga proljeća.

- Čekamo što će se dogoditi iako svi održavamo brodove manjim intenzitetom jer ne možemo plaćati veliku posadu. Borimo se i s kreditima i s troškovima održavanja - rekao je Teo Vuković, vlasnik turističkog broda.

Brodovi su vrijedni više stotina milijuna eura, od njih privezanih koristi nemaju niti vlasnici brodova, ni banke, a niti država. Idući mjesec ističe jednogodišnji moratorij na kredite, a ako se ne produži prijeti im propast.

- Nije jednostavno biti dvije godine za redom bez prihoda. A i oni koji će raditi, to neće biti dovoljno da bi se mogle servisirati sve kreditne obveze i troškove poslovanja. Tražimo pomoć od države i banaka da nam produže moratorij na još godinu dana pa da s nadom u bolju budućnost radimo kako smo navikli do sada - kaže predsjednik Hrvatske udruge privatnih brodara, Arsen Ercegović.

Popravi li se stanje s pandemijom i uz strogo poštivanje epidemioloških mjera, brodovi iz Krila mogli bi opet ove sezone na more.

Nažalost nitko ne očekuje da će tako brzo vratiti na turističke rezultate ostvarene prije pandemije, piše HRT.

19. travanj 2024 22:59