StoryEditorOCM

vendee globeBestaven: Kao da haluciniram. Nakon 80 dana samoće, odjednom sam ugledao svjetla luke. Herrmann: Probudio me udarac u veliki ribarski brod

28. siječnja 2021. - 14:16

Francuski jedriličar Yannick Bestaven (48, na slici) na brodu Maître Coq IV pobjednik je devetoga izdanja Vendee Globea, najesktremnije regate oko svijeta za samce bez zaustavljanja i vanjske pomoći, koja je završila u francuskoj luci Les Sables d'Olonne.

Po prvi puta se dogodilo da jedriličar koji je prvi prošao ciljem nije bio pobjednik, a ta sudbina zadesila je Francuza Charliea Dalina koji je na brodu Apivia oplovio svijet za 80 dana, 6 sati i 15 minuta. 

Pobjedu je odnio Bestaven, koji je u luku uplovio kao treći, ali mu je to bilo dovoljno jer je imao deset sati i petnaest minuta bonifikacije zbog sudjelovanja u spašavanju Francuza Kevina Escoffiera, čiji je brod prije dva mjeseca potonuo u južnom dijelu Atlantskog oceana. Zato mu je vrijeme dolaska korigirano na 80 dana, tri sata i 44 minute, oko dva i po sata brže od Dalina.  

"Ovo je kao da haluciniram. Od potpune samoće 80 dana na oceanu, odjednom sam ugledao blješteća svjetla luke. Sad se moram naspavati i odmoriti", kazao je na cilju Bestaven. 

U spašavanju je sudjelovao i Nijemac Boris Herrmann (Seaexplorer-Yacht Club de Monaco), koji je u držao treće mjesto i također imao bonifikaciju, ali se u srijedu po noći sudario s ribarskim brodom na prilazu Les Sables d'Olonneu i oštetio brod.

"Spavao sam, a probudio me udarac u veliki ribarski brod. Bila je to najveća noćna mora u mom životu", izjavio je razočarani Nijemac, koji je mogao postati prvi ne-Francuz pobjednik utrke. 

image
AFP

Trideset i troje jedriličara, među kojima i šest žena, startalo je 8. studenog iz Les Sables d'Olonnea, a dvadeset i petero ih je još uvijek u utrci. Posljednjeplasirani Finac Ari Huusela ima još 6.200 nautičkih mija do cilja.

Svi oni jedrili su na jedrilicama izrađene vrhunskom tehnologijom, a neke od njih na trupu imaju postavljena i krila koja stvaraju uzgon te čine plovidbu bržom i stabilnijom, te mogu doseći prosječnu brzinu od oko 30 čvorova (55 km/h). 

Ipak, teški uvjeti na oceanu spriječili su obaranje rekorda iz lanjskoga izdanja, kojeg drži Armel Le Cleac'h (74 dana i tri sata).

Utrku je u dosadašnjih osam izdanja ukupno završilo tek 89 jedriličara.

POREDAK:
1. Yannick Bestaven (FRA/Maître Coq IV) 80 dana, 3 sata, 44 minute i 46 ssekundi
2. Charlie Dalin (FRA/Apivia) 80 dana,6h 15min, 47sec
3. Louis Burton (FRA/Bureau Vallée 2) 80dana, 10h 25min, 12ses
4. Thomas Ruyant (FRA/LinkedOut) 80 dana, 15h, 22min

image
Louis Burton
AFP
18. travanj 2024 07:38