StoryEditorOCM

biograd boat showBili smo na svjetskoj premijeri: hrvatski gliser Laus 695 u najmu se može isplatiti već za godinu dana

Piše Gordan Jelavić
26. listopada 2021. - 10:16

Među plovilima na ovogodišnjem Biograd Boat Showu posebnu važnost za ekonomiju imaju ona nastala u domaćim proizvodnim halama i garažama. U moru uvoznih brodica nekoliko je primjera hrvatskih poduzetničkih inicijativa koje svakako vrijedi istaknuti.

Jedna od njih stiže iz Dubrovnika, perjanice turizma i kulture, ali i grada na zapećku svih oblika proizvodnih procesa. Sin i otac, Maro i Mato Šagarjelo, inače kapetan lučke ispostave u Mokošici, posjetiteljima sajma su ponudili prototipove dvaju sedammetarskih glisera atraktivnog dizajna naziva Laus 695.

Takvi tipovi brodova se u tisućama štancaju od Amerike do Australije, ali ih naši mali brodograditelji nisu često radili. Miliji su im bili poludeplasmanci za đite.

– I mi smo napravili desetak komada Dubrovnika 800 –​ kažu nam Dubrovčani – to je bila prava vikendica na moru. Sad smo odlučili napraviti nešto za iznajmljivanje, jednostavno za održavanje, da se čovjeku na dobroj lokaciji isplati već za godinu dana.

Umjesto drugog sloja plastike na trup smo stavili dvokomponentnu poliuretansku pjenu tako da je brod otporan na udarce i praktički nepotopiv, navode brodograditelji.

image
Maro i Mato Šagarjelo pored svojih glisera
Božidar Vukičević/Cropix

Za dvadeset tisuća eura, odnosno 25 za model s kabinom, zaista je teško naći nešto povoljnije na tržištu. To su cijene brodova s porezom, a dodatne opreme se može nakupiti još toliko, pa napucani izložbeni primjerak srebrno lakiranog trupa s motorom od 200 "konja" dođe do 58 tisuća eura.

To se već teško može isplatiti u jednoj sezoni, ali vlasnik ga je takvoga naručio za svoj gušt.

Brodograditelji ponosno ističu kako su na sklapanju broda angažirali lokalne obrtnike pa je Laus pravi predstavnik juga Hrvatske. Kamo sreće da ih je više.

15. travanj 2024 22:26