StoryEditorOCM

DANI U VALIDefiniran program festivala brodova, mora i mornara u Starom Gradu, evo što nas sve očekuje

Piše OM
30. kolovoza 2024. - 11:08

Definiran je ovogodišnji program ovog tradicionalnog festivala brodova, mora i mornara koji će se ove godine realizirati u organizaciji Grada Staroga Grada, Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine "Cronaves" i Turističke zajednice Staroga Grada.

Zemlja partner ovogodišnjeg izdanja Dana u vali je Kraljevina Nizozemska, koja će na moru i na kraju predstaviti svoju maritimnu baštinu s posebnim naglaskom na četiri tradicijska plovila u moru. Oni čine tek dio flote od oko 60 tradicijskih plovila koji dolaze u organizaciji udruga koje se bave očuvanjem hrvatske pomorske baštine, a kojima će se pridružiti i slična plovila iz ostalih zemalja.

Tradicijske barke i ljudi koji o njima skrbe, doplovit će s cijelog Jadrana kako bi u Starom Gradu predstavili hrvatsku maritimnu i kulturnu baštinu, tradicijske zanate, kulinarska, ribarska, brodograditeljska i nautička umijeća. Svu ljepotu upravo tih, brodograditeljskih i nautičkih umijeća, sudionici će predstaviti kroz isplovljavanja na promotivna jedrenja i veslanja, programe, izložbe i radionice, a sve će započeti svečanim mimohodom festivalske povorke uz predstavljanje svih sudionika te svoje veliko finale imati na poznatoj noćnoj paradi "Ples jedara i svjetla".

image
Cronaves

Skoro je nemoguće nabrojiti sva događanja i sudionike, ali dok program ne izađe u javnost možemo najaviti kako će se pojaviti Neretvanska lađa, Lovranski guc, Komiška falkuša, brodovi s Prvića, nizozemski tradicijski brodovi, brodovi s otoka Krka, Murtera, Zlarina i Pašmana, brodovi udruga s otoka Hvara te tradicijski brodovi s Brača, iz Splita te Kaštela i Drvenika. Posebno ističemo i dolazak povijesne galije Karaka iz Dubrovnika. Ali detaljno o svim sudionicima i sadržajima javnost će biti upoznata kad bude gotov i objavljen cjelokupan program događanja.

Ovogodišnje izdanje Dana u vali na legendarnom trgu Tvrdalju, ponudit će i nekoliko koncerata koji će oduševiti sve goste koji vikend od 19. do 22. rujna rezerviraju za boravak u Starome Gradu na otoku Hvaru, a ponovit ćemo, onaj centralni planiran je za subotu navečer kada će nastupiti glazbena diva Doris Dragović. Važno je naglasiti kako će kulturno-zabavni programi biti bogati svih dana manifestacije te primjereni ovoj vrsti događaja. Što se edukacijskih sadržaja tiče, oni će posebno biti usmjereni prema djeci, a poseban naglasak će biti na ribolovnim i drugim morskim vještinama te sportovima.

Organizatori posebno cijene izniman doprinos kao i odaziv za sudjelovanje od strane svih udruga i brodara od Istre do juga Hrvatske, jer oni su sa svojim vještinama i iskustvom koje prenose na mlade, ujedno i najvrjedniji dio ove manifestacije. Gosti Staroga Grada koji pravovremeno osiguraju smještaj, ispreplest će se i na moru i na kraju s pomorcima i njihovim brodovima kroz morsku spizu, glazbu koja slavi more, uživajući u životu uz more.

image
Cronaves

Stari Grad na Hvaru i starogradska uvala uskoro će biti ispunjeni tradicijskim brodovima, a posjetitelji "Dana u Vali“ osim u koncertima, izložbama i radionicama, ove godine moći će uživati i u više od 15 jela koja nose zajednički naziv "Dalmatinska marenda“ te i kroz nepca osjetiti iskonski duh Mediterana i blagodati života uz more.

Dani u vali će u ovogodišnjem izdanju imati obogaćen gastronomski program i ponudu, promovirajući projekt „Dalmatinska marenda“ koji je pokrenula Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije na čelu s direktoricom Ivanom Vladović. Ugostitelji Staroga Grada će svih dana trajanja ove manifestacije gostima i sudionicima pripremati autohtonu „spizu“, uz autentične dalmatinske sastojke kako bi vas vratili u neka zaboravljena vremena, a posebno raduje kako centralno mjesto u menijima ponovno zauzima i „kraljica mora“ srdela.

Nju će na pjatima slijediti i inćuni, lignje, kozice, morski pas, ali i pašticada, polpete, jezik u umaku, dolce garbo, a u ponudi će biti i rižoti, tjestenine i nezaobilazna gregada.

U petak 20.9. od 17 sati na Rivi će biti organizirano i natjecanje u pripremi „Dalmatinske marende“ na koje će svoje umijeće moći pokazati i amateri, a ne samo profesionalni kuhari, a sve s ciljem približavanja domaće spize gostima koji traže nešto posve autentično. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti putem facebook stranice Stari Grad – Hvar. Projekt Dalmatinska marenda nije isključivo gastronomskog karaktera, on je svojevrsna poveznica svih društvenih komponenti, oko toga se vrti filozofija našeg domaćeg čovika.

image
Cronaves

Naime, gostu se kroz ova jela želi prezentirati punoća doživljaja destinacije, gdje se sjedanjem za stol u određeno doba dana može uživati u tradicionalnim okusima karakterističnim za naš kraj. Jela dalmatinske marende su koncipirana na način da su jednostavna, od samog načina pripremanja do načina posluživanja, za koje je dovoljna „teća“ ili „pjat“. Punoća ukusa i mirisa su ono što vas drži za stolom, uz pismu, besidu i pokoji trač. Sve te specifičnosti trudimo se prikazati gostima kako bismo im približili ljepotu življenja u Dalmaciji.

Ovo su restorani koji su se priključili projektu „Dalmatinska marenda“ na „Danima u Vali” i čija će ponuda biti dostupna tijekom svih dana trajanja festivala brodova, mora i mornara, od 19. do 22. 9., a to su; bistro „Kod Damira“, restoran „Kod barba Luke“, gradski restoran „Vala“, restoran "Albatros", restoran „Eremitaž“, restoran "Jurin podrum", restoran "Velo misto", restoran „La Gitana“ i pizzeria "Marko".

 

14. rujan 2024 22:03