StoryEditorOCM

održivostEkološki optimisti kao inspiracija budućim generacijama pomoraca

Piše M.I.
4. prosinca 2022. - 14:30

Nakon promocije svog prvog optimista, male jedrilice u potpunosti napravljene od prirodnih materijala, zbog čega se u cijelosti može reciklirati, tvrtka Northern Light Composites iz Trsta zajedno s neprofitnom organizacijom Clean Sailors otvorila je natjecanje kako bi jedriličarskim klubovima diljem svijeta dala priliku posjedovati jedan od prvih ecoOptimista ikada proizvedenih. Brodići će biti spremni za otvaranje sljedeće plovidbene sezone, od lipnja 2023. godine.

Ideja projekta je da jedriličarskim klubovima pruži priliku da dobiju nove jedrilice kojima se koriste najmlađe kategorije jedriličara, te ih potakne na ekološko promišljanje svijeta jedrenja.

EcoOptimist je izgrađen od održivih materijala, a više od 90% trupa već se danas može reciklirati, a uskoro bi trebalo biti 100%.

Trošak izgradnje novog tipa jedrilice za djecu je 4000 eura, a depozit klubova je 500 eura. Klubovi se na ovo natjecanje mogu prijaviti putem internetske prijave koja uključuje pitanja o njihovim razmišljanjima o održivog brodogradnji, kao i kratki video o tome zašto je njihov klub u najboljoj poziciji da pomogne u inspiriranju buduće generacije pomoraca.

Svaki ecoOptimist također ima jedro renomiranog proizvođača jedara OneSails,koje se također može reciklirati.

18. travanj 2024 03:59