StoryEditorOCM

U PRODAJI NOVI BROJ OTVORENOG MORAEuropski fondovi donijet će nam jeftine komunalne vezove

Piše OM
5. kolovoza 2022. - 10:43

Aktivno ljeto najbolji je način zabave stoga u novome broju Otvorenog mora donosimo niz savjeta kako ga provesti bez dosade.

Uz razne kajake i daske na vesla i baterije popularne su ronilice koje za nevelik novac unose dinamiku u svako kupanje.

Za ozbiljnije podvodne aktivnosti potrebna je edukacija koja se tijekom cijele godine može dobiti i u bazenima po kontinentu, pa smo napravili pregled ponude zagrebačkih škola ronjenja.

image

Ronilački tečajevi u Zagrebu

Prisjetili smo se i početaka adrenalinskih sportova u Hrvatskoj kroz razgovor s osnivačem festivala Vanka regule Ivanom Ljubetićem Štekom koji u Sutivanu još uvijek njeguje tradiciju aktivnog (avan)turizma.

image

Osnivač Vanka regule u novoj ulozi

Zanimljivu priča donijela nam je Sinjanka Josipa Ančić, trenutno na privremenom radu u Nizozemskoj. Tamo organizira uzbudljiva krstarenja za mlade na velikim jedrenjacima gdje se uče životu na valovima i tradicionalnim mornarskim vještinama poput penjanja na vrh jarbola.

image

Avantura na jedrenjaku u Sjevernom moru

Za mnoge domaće nautičare najveća avantura je traženje godišnjeg veza za brod, pa smo stoga provjerili što se sve planira otvoriti u dalmatinskim županijama i u kojim komunalnim lukama bi se moglo proći jeftinije.

Za sigurniju plovidbu od koristi će im biti nove meteorološke plutače pa smo provjerili njihov stvari učinak na kratkoročne i dugoročne nautičke prognoze.

U ribolovnoj sekciji donosimo savjete za dubinsku kančanicu u lovu kantara, tradicionalnog zimskog ulova koji se može dohvatiti i po najvećim vrućinama.

image

Dubinska kančanica za kantara

Uz test jedrilice godine Grand Soleil 44 pročitajte pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Alena Solde, Vanje Valtrovića, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

image

Naslovnica Otvoreno more kolovoz

23. travanj 2024 14:10