StoryEditorOCM

fešta u meksikuFilip Jurišić brončani na Svjetskom prvenstvu olimpijske klase ILCA 7, u Split stiže i srebro! Stipanović peti

29. svibnja 2022. - 10:24

Hrvatski jedriličar Filip Jurišić osvojio je brončano odličje na Svjetskom prvenstvu olimpijske klase ILCA 7 (nekadašnji Laser) u meksičkom Riviera Narayitu, dok je Tonči Stipanović završio kao peti. 

Za hrvatsko jedrenje ovo je šesta svjetska medalja u Laseru, a Jurišić je postao treći hrvatski jedrilličar s osvojenom medaljom u ovoj olimpijskoj klasi. Prije njega su odličja uzimali Stipanović (srebro i tri bronce) i Mladen Makjanić, koji je 1991. u Porto Carrasu došao do bronce.

Jurišić (29) je do zadnjega dana držao osmo mjesto, ali je s dva druga mjesta u završnim utrkama došao do svjetske bronce i najvećeg uspjeha u karijeri. Hvaranin je lani postao europskim doprvakom, a sada je pokazao da je dostojni nasljednik svog klupskog kolege iz splitskog Mornara i dvostrukog srebrnog olimpijca Tončija Stipanovića.

Tonči je prije dva zadnja plova bio četvrti, ali je s 17. i 13. ulazom dospio na peto mjesto.

Novi svjetski prvak u ILCI 7 po prvi puta dolazi iz Francuske, Jean-Baptiste Bernaz je vodio veći dio regate i zlatni je s 51 negativnim bodom, dok je srebrni Filipov i Tončijev klupski kolega iz Mornara Cipranin Pavlos Kontides (68).

Na prošlom SP-u 2021. u Barceloni svjetski prvak je postao Novozelanđanin Saunders, srebro je pripalo Ircu Lynchu, a bronca Stipanoviću, koji ima i broncu iz Melbournea (2020) i srebro iz danskog Boltenhagena (2012).

Mladi Bruno Gašpić je završio kao 54.

1. Jean-Baptiste Bernaz (FRA) – 51 2. Pavlos Kontides (CIP) – 68 3. Filip Jurišić (CRO) – 75 4. Thomas Saunders (NZL) – 77 5. Tonči Stipanović (CRO) – 81

19. travanj 2024 21:28