StoryEditorOCM

plovilo budućnostiFrancuski pustolov dizajnirao jahtu koja će sakupljati plastični otpad i iz njega proizvoditi energiju za pogon motora

Piše OM
23. travnja 2021. - 14:48

Francuski oceanski pustolov i njegov tim dizajnirali su jahtu za koju kaže da može skupljati plastični otpad kako bi zaustavila uništavanje svjetskih oceana, a isti otpad pretvarati u gorivo koje bi pomoglo pogoniti brod, piše World Economic Forum.

Yvan Bourgnon proveo je svoju karijeru utrkujući se brodovima širom svijeta kao natjecateljski jedriličar. Tijekom godina, rekao je, njegovi susreti s plutajućim "tepisima" smeća postajali su sve češći.

To je nadahnulo njegov novi pothvat: Manta, 56 metara dugačak katamaran pogonjen kombinacijom visokotehnoloških jedra i električnih motora.

Trenutno postoji samo na crtaćoj ploči, ali Bourgnon i njegov tim nadaju se da će se pretvoriti u prototip koji će zaploviti 2024. godine.

Kako se brod kreće kroz vodu, transportne trake skupljat će otpad, razvrstavati ga, a zatim umetati u plamenik. To će otopiti plastiku, proizvodeći plin koji pokreće turbinu, a zauzvrat generira električnu energiju koju će koristiti sustav broda.

Ta će električna energija, prema Bourgnonu, zajedno sa solarnim ćelijama i vjetroagregatima na palubi broda, učiniti brod energetski samodostatnim.

Rekao je da bi, ako se napravi 400 takvih plovila, svi oni mogli očistiti trećinu plastičnog otpada u oceanima. Rekao je da čak i konzervativne procjene predviđaju da će do 2060. u moru biti tri puta više otpada nego sada.

"Preklopiti ruke i reći - Ne, nećemo ništa poduzeti, ostavit ćemo to, usredotočit ćemo se na suho tlo, ostavit ćemo otpad u oceanu - potpuno je neodgovorno", rekao je Bourgnon.

18. travanj 2024 02:36