StoryEditorOCM

cronavesGajeta i pasara među 1500 tradicijskih brodova! Najavljen projekt ‘Hrvatska u zaljevu Morbihan‘

Piše L. K.
9. svibnja 2023. - 14:50
Od 14. do 21. svibnja Hrvatska će po četvrti put predstaviti svoju maritimnu baštinu na ‘La semaine du Golge Morbihan‘, jednom od najvećih svjetskih festivala tradicijskih brodovaJoško Šupić, Božidar Vukičević/Cropix

Hrvatska će od 14. do 21. svibnja po četvrti put predstaviti svoju maritimnu baštinu na ‘La semaine du Golge Morbihan‘, jednom od najvećih svjetskih festivala tradicijskih brodova koji se održava u francuskoj pokrajini Bretanji.

Mala, ali snažna hrvatska flota na Atlantskom oceanu tako će za nekoliko dana brojiti ukupno tri broda: dvije gajete i pasaru; a što sve očekuje naše predstavnike u čuvenom zaljevu najavio je Plamenko Bavčević, čelnik Udruge za očuvanje domaće maritimne baštine ‘Cronaves‘ koji je predstavio projekt "Hrvatska u zaljevu Morbihan".

- Za sada je na Festivalu prijavljena točno 1521 tradicijska barka, od čega čak 25 velikih europskih jedrenjaka. Hrvatsku će ovoga puta predstavljati brodovi Dalmacije i Kvarnera. Naime, na put šleperom do Atlantskog oceana upravo su krenule tri barke. Prva je šest metara dugačka gajeta "Mila", izrađena 1968. godine u Lovranu i koja je u vlasništvu obitelji Antić iz Prvić Šepurine, zatim gajeta "Zora" duljine 6,5 megtara izrađena 1955. na Korčuli u vlasništvu Željke Fuček te pasara MK 73 duljine 4,1 metra izgrađena u škveru u Malinskoj na otoku Krku 1985. godine - istaknuo je Bavčević, dodavši kako će na sedmodnevnom festivalu članovi hrvatske ekspedicije održati turističke prezentacije, izložbe fotografija, maketa....

image

Plamenko Bavčević iz Udruge ‘Cronaves‘

Joško Šupić/Cropix

- Srijeda 17. svibnja je određena kao Hrvatski dan i očekujemo da naš prezentacijski prostor u gradu Vannesu vidi do 200 tisuća posjetitelja. U planu nam je velika izložba fotografija naših brodova, zatim izložba maketa hrvatskih tradicijskih barki, a jedan od ciljeva nam je i promocija našeg turizma s naglaskom, naravno, na nautički segment. Inače, osim plovidbe u samom zaljevu kojeg krase 42 otoka i fantastični uvjeti za jedrenje, program festivala je predviđen u čak 16 okolnih luka gdje će se održavati koncerti, parade brodova, izložbe... - kazao je Bavčević.

Prema riječima Alijane Vukšić, direktorice TZ grada Splita, festival u Morbihanau izvanredna je prilika za promociju hrvatskog turizma.

- Naša suradnja s Urugom "Cronaves" uspješno traje već godinama i Turistička zajednica daje podršku projektu upravo zato što  nautički turizam ima strahovito veliki potencijal. Osim toga, Francuzi su nam rado viđeni gosti koji tek otrkivaju Hrvatsku pa je ovo sjajan način za prezentaciju Splita, Dalmacije i Hrvatske - zaključila je na kraju Vukšić.

image
Joško Šupić/Cropix
25. travanj 2024 07:14