StoryEditorOCM

ogorčenje sa 7 koraHrvatski pomorac koji trenutno radi na kontejnerašu u Kanadi: Gutam pljuvačku mržnje. Kako je onome koji ima kredit i nije se ukrcao godinu dana?

Piše OM
14. siječnja 2021. - 09:23

U redakciju portala Pomorac.net javio se hrvatski pomorac T. Č. (podaci poznati redakciji) koji trenutno radi na kontejnerašu u Kanadi.

Ovo mu je četvrti brod na kojem radi i kaže da mu je cijelo dosadašnje iskustvo u pomorstvu jedna jako dobra i velika životna škola.

Ukrcao se prije 3 mjeseca te ga čekaju još dva mjeseca za odraditi. Ugovori su po 5 mjeseci. Kaže da s broda ne smiju izlaziti, a u slučaju da je to neophodno zbog, primjerice, posjete liječniku – odlazite na vlastitu odgovornost jer postoji mogućnost da povratak na brod neće biti dozvoljen zbog moguće zaraze posade koronavirusom.

Kao i većina hrvatskih pomoraca, vrlo je nezadovoljan položajem pomoraca u našoj državi, posebno sada za vrijeme koronakrize.

Njegovu poruku Pomorac.net prenio je u cijelosti:

“Tu sam di jesam, internet mi je dostupan kao nekad – 2G mreža tjedno 2 puta, 180 dana bez doticanja s kopnom jer moraš to odraditi da te država ne odere za porez, izoliran od događanja u svojoj državi i u svitu. Sidimo za coffee time i naš prijatelj, a moj kolega iz ex-yu države započinje priču – “šta je to pa u Vas država Petru Graši i ekipi daje donacije za vrijeme korone po 60 tisuća eura? Gutam u sebi onu zadnju zelenu pljuvačku mržnje prema svome narodu, pa se onda zapitam šta smo mi pomorci šta smo prozvani sad kao najveći dobitnici u ovoj situaciji kao oni šta plaćaju mirovinsko i zdravstveno, koji svaku godinu kad malo bolje zbrojiš čisto financiraju državu i njene izmišljotine.

Ko smo mi? Obični pomorci koji ne gledaju sebe nego svoju obitelj da bolje živi, koji su misecima odvojeni od odrastanja svoje dice i odgajanja svoje dice. Jednostavno si prepušten tome da tvoja žena mora držat 4 kantuna kuće, a ti zarađivati za taj kruv sa 7 kora…

Ko smo mi da nas se pita oćeš li primit cjepivo ili ćeš ostat bez posla?

Ko smo zapravo mi pomorci? Nismo se zapitali, a zapravo ispadamo jedna skupina ljudi koja državi donosi doprinose i financira Petra Grašu i ekipu, koji kukaju da nemaju gaže godinu dana. Jesu se zapitali kako je pomorcu koji ima kredit i nije se ukrca godinu dana?

Ma znaš onu izreku “lako njemu on je pomorac”.

Eh tužan sam nekad šta predstavljam svoju zastavu u svitu.

Ugodan ostatak 2021. godine!”

23. travanj 2024 09:20