15656556
poplavljene rive

I jutros ima poteškoća u pomorskom prometu, ali linije se uspostavljaju. Orkanski vjetar na splitskom području dizao valove i do šest metara

Foto Duje Klarić/Cropix
29. prosinca 2020. - 07:24

Zbog jakoga je vjetra jučer je bio proglašen crveni alarm za područje cijelog Jadrana. Danas se situacija smirila. Jutros su iz Splita isplovila prva dva trajekta, prema Supetru i Šolti. Redovite trajektne linije se uspostavljaju, a vezano za katamarane pratit će se situacija na moru, potvrdila je za HRT Jelena Ivulić iz Jadrolinije. 

Izvješće HAK-a u 7 sati

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je više katamaranskih i trajektnih linija na Jadranu, izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski autoklub.

U Splitskom okružju u prekidu su katamaranske linije 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, 9603 Jelsa-Bol-Split, 9602 Vis-Hvar-Split i 604 Ubli-Vela Luka-Split.

Prekinute su linije i u Riječkom okružju: katamaranske linije 9309 Novalja-Rab-Rijeka i 9308 Mali Lošinj-Cres-Rijeka te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

U Zadarskom okružju u prekidu je trajektna linija 433 Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Molat i vožnja će se obaviti po rasporedu za ponedjeljak, a isto vrijedi i za trajektnu liniju 401 Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda.

image
Plima i jako jugo na splitskom području
Duje Klarić/Cropix

Orkanski vjetar dizao valove i do šest metara na otvorenom moru

Orkanski udari vjetra u ponedjeljak navečer na srednjodalmatinskom su području stvarali valove na otvorenom moru visoke i do šest metara, dok su u priobalju bili između dva i četiri metra, zapljuskujući obalu i rive, doznaje se u Državnom hidrometeorološkom zavodu Split.

Meteorološka postaja na Marjanu evidentirala je orkanske udare na splitskom području tijekom nekoliko sati, rekli su Hini u Hidrometeorološkom zavodu Split.

Valovi su izlijevali more na rivu u Kaštel Gomilici gdje je voda ušla u jednu kuću u istočnom dijelu te rive. Intervenirali su vatrogasci i ispumpavali vodu, izvijestili su iz  DVD-a Kaštel Gomilica.

I splitsku rivu su zapljuskivali snažni valovi, povremeno izlijevajući more. U Operativnom vatrogasnom centru Split su rekli kako je to uobičajeno u ovo doba godine te da nije bilo potrebe za intervencijom vatrogasaca.

19. siječanj 2021 15:50