StoryEditorOCM

kompakt uređajInovacija iz Hrvaca: rashladna jedinica koja se može vrlo jednostavno ugraditi u bilo koji brodski hladnjak

Piše Miomir Štrbac
22. studenog 2021. - 11:48

Vrlo zanimljiv novitet na nedavno održanom nautičkom sajmu u Biogradu predstavila je tvrtka iz Hrvaca, koja se već 30 godina, što upravo obilježavaju, bavi servisiranjem i proizvodnjom rashladnih sustava za vozila i plovila.

Oni su predstavili takozvani kompakt uređaj, odnosno potpuno zaokruženu rashladnu jedinicu koja se može vrlo jednostavno ugraditi u bilo koji hladnjak.

On se može prema dimenzijama broda i mjestu ugradnje oblikovati i izraditi u Sustavima Janković, ali ga može oblikovati, izolirati i pripremiti sam vlasnik plovila, a onda u njega jednostavno ugraditi kompakt uređaj i - hladnjak je dovršen.

I to ne bilo kakav hladnjak, jer kompakt u malim dimenzijama ima vrlo veliku snagu hlađenja uz malu potrošnju struje zahvaljujući dinamičkom isparivaču i vrhunskom Danfoss kompresoru.

- Ovo je veliki iskorak u našem programu koji smo dugo razvijali i u njega ugradili sve stečeno znanje i iskustvo. Sve su komponente od najboljih materijala, a kućište i rashladni dio jedinice koji je vidljiv u hladnjaku su od inoksa 316. Postoji i okvir od inoksa koji je ujedno šagum za rezanje pravokutnika dimenzija 32,2 x 22,2 cm unutar kojeg se ugrađuje kompakt uređaj. Tako ga u slučaju potrebe učas možete demontirati i izvući cijeli mehanizam vani kroz vrata hladnjaka nakon odvijanja šest vijaka kojim se odvaja od okvira – priča nam vlasnik tvrtke Ante Janković, dodajući da mu je u tehnološkom iskoraku velika pomoć bio sin Josip, magistar elektronike i računalne tehnike koji je odlučio razvijati karijeru u očevoj tvrtki i tako nastaviti obiteljsku tradiciju.

- Izolacija je najvažnija za efikasnost hlađenja. Ako imate hladnjak s izolacijom debljine 3 cm, ovaj kompakt sustav može hladiti 300 litara, ako je izolacija debela 5 cm, tada rashladni kapacitet raste na 500 litara, dok bi s 10 cm izolacije mogao hladiti i 800 litara – objašnjava nam Josip.

image
Isparivač je s jedne strane...
Božidar Vukičević/Cropix
image
...a cijeli mehanizam s druge
Božidar Vukičević/Cropix

Usput dodaje kako ljudi mogu uzeti bilo koje pogodno kućište klasičnog hladnjaka za kućanstvo, skinuti sav mehanizam s njega i sa stražnje strane po šagumu izrezati otvor za ugradnju kompakt jedinice. Nakon što je ugrade, imat će odličan brodski hladnjak.

On je pridonio i digitalizaciji predstavljenog uređaja, jer postoji njegova standardna i premium varijanta. Potonja ima digitalni displej s upravljanjem, pa je moguće podesiti temperaturu unutrašnje komore u deseti dio stupnja, što se jasno očitava i lako mijenja naviše ili naniže.

Kao dodatnu prednost njihovog kompaktnog sustava, Ante Janković ističe postojanje posebne kontrolne jedinice koja automatski prepoznaje izvor napajanja.

- Sustav može raditi na 12 ili 24 volta, a vi ga u jednom trenutku uključite na izmjeničnu struju između 100 i 260 volti. On će se automatski u par sekundi sam prebaciti na to napajanje. Čim tu struju prekinete, opet će se sam vratiti na istosmjerno baterijsko napajanje prepoznajući napon. Tako ste osigurani od mogućih ljudskih grešaka – zadovoljan je učinjenim Ante.

Kako je prednja strana uređaja zapravo isparivač, a stražnja kompresor i mehanizam koji za rad, kao i svaki hladnjak, trebaju zraka, i taj je mogući problem riješen.

- Svaki hladnjak da bi hladio otpušta određenu toplinu. Iako je mehanizam našeg kompakt uređaja doista složen u minimalan prostor, ako na mjestu ugradnje nema uvjeta da iza hladnjaka bude 30-ak centimetara slobodno, napravili smo dva rješenja. Jedno je da se ta jedinica može odvojiti i postaviti na zgodno mjesto udaljeno metar-dva od isparivača, a drugo je još jednostavnije. Stražnji dio završava okruglim otvorom na koji se montira fleksibilna cijev promjera 110 mm i topli zrak izvede na zgodno mjesto u brodu ili izvan njega. ​Uglavnom, sve je napravljeno tako da se lako može prilagoditi situaciji u svakom modalitetu ugradnje.

​Cijena ovog kompakt uređaja još nije do kraja definirana, ali će iznositi negdje oko 6000 kuna.

Ante nam je na kraju kazao da je predstavljeni model namijenjen za standardno hlađenje u rasponu temperature od +1 do +8, pa je pogodan za čuvanje voća, povrća, mliječnih proizvoda, jaja, pića i slično. Iduće godine planiraju, pak, dovršiti i sličan kompaktni uređaj za duboko zamrzavanje hrane.

16. travanj 2024 13:38