StoryEditorOCM

stari ruzinavi brodIspred šibenske luke potonuo katamaran Mislav: ‘Brodovlasnik je uzurpirao gat. Cijela uvala je u nafti, postala je groblje propalih brodova‘

Piše Šibenski.hr
22. prosinca 2020. - 13:29

Katamaran Mislav, 21-metarski brod koji je prije nekoliko godina održavao državnu brzobrodsku liniju Šibenik-Kaprije-Žirje, potonuo je u uvali Svetog Petra ispred šibenske luke, javlja Morski.hr.

Kako se doznaje, posljedica je to višegodišnjeg nemara brodovlasnika kojem je navedena koncesija za prijevoz putnika i oduzeta. No da stvar bude gora, nije to jedan brod u luci koja je primarno bila namijenjena ribarima. U uvali Svetog Petra ih ima, ni manje, ni više, nego tri.

Drniški brodovlasnik u ovoj uvali ima nekoliko privezanih derutnih brodova

– Cijela uvala je u nafti. Tu brodovlasnik Ante Križanović drži brodove Dalvina, Antu Velog i Mislava koji je sad na dnu vale koja je postala groblje propalih brodova – doznajemo se od ribara koji se žale da brodovlasniku nitko ne može ništa.

– Ta uvala je bila vojna i tada smo govorili da je ona idealna za ribarske brodove da se ne vežemo više na šibensku rivu gdje nismo bili podobni – pojašnjavaju.

Iako je primarno određena za ribarsko pristanište, ribarima je nejasno zašto su vlastodršci skinuli markicu ribarske luke i napravili luku otvorenu za javni promet od županijskog značaja, gdje su se lagano s godinama ubacili brodari.

Na upite ribara, u Lučkoj upravi su kazali da su nemoćni bez sudske presude za izmjestiti brodove propalih vlasnika.

– Drniški brodovlasnik vezivao ih je malo po malo ovamo. Uzurpirao je cijeli gat. A od svih brodova je jedan jedini u voznom stanju. Ali tri olupine stoje tamo već 10 godina, bez plovidbene dozvole i ikakve gospodarske funkcije i tako zauzima oko 40% kapaciteta veza na Svetom Petru – ispričao je jedan od ribara za Morski.hr.

Iz Lučke kapetanije su za Morski.hr potvrdili da se radi o navedenom brodovlasniku i da su njihove službe krenule na uviđaj.

– Zasad nema zagađenja mora, idemo to provjeriti. Obaviještena je i Lučka uprava, koja će tamo postaviti brane. Vidjet ćemo što dalje. Vlasnik je obaviješten i kazao je da će poduzeti sve da se brod izvadi – poručili su nam iz Lučke kapetanije Šibenik.

03. svibanj 2024 06:31