StoryEditorOCM

male jedriliceJedriličarska elita u Rogoznici: Na Svjetsko prvenstvo u klasi IOM dolazi čak 76 natjecatelja iz 24 zemlje. Trostruki svjetski prvak Zvonko Jelačić jedan je od favorita

Piše M.I.
19. listopada 2022. - 19:00

Jedriličarski klub Val iz Šibenika u Rogoznici će od četvrtka 27. listopada, pa do petka 4. studenog biti domaćin Svjetskog prvenstva u jedrenju za klasu IOM.

Uz sve popratne aktivnosti, program predviđa čak šest dana predviđenih za jedrenje na kojem će sudjelovati 76 jedriličara iz 24 države s pet kontinenata (Europa, Sjeverna i Južna Amerika, Australija, Azija).

Na ovogodišnjem prvenstvu u Rogoznici reprezentacija Hrvatske bit će jedna od brojnijih s čak 10 jedriličara. Razlog tomu su izvrsni rezultati naših predstavnika na prethodnim kontinentalnim i globalnim prvenstvima.

image

Klasa IOM

Vođa tima bit će trostruki svjetski prvak Zvonko Jelačić, koji će, po svim procjenama, najveću konkurenciju imati u vidu svog klupskog i reprezentativnog kolege Ante Kovačevića. Uz Hrvate dobre rezultate očekuju i predstavnici Velike Britanije, Francuske i SAD-a, dok će svoju šansu sigurno pokušati iskoristiti i uvijek jaki Španjolci, Australci i Novozelanđani.

Ovo je drugi put da se najbolji na svijetu okupljaju u Hrvatskoj. Naime, 2001. jedrilo se SP u Omišlju na otoku Krku, a nakon toga organizirana su i čak tri Europska prvenstva u Hrvatskoj: 2008. u Dubrovniku, 2012. u Cresu i 2018. u Rogoznici.

Za one koji nisu baš upoznati s jedrenjem i klasom IOM riječ je o radio upravljanim jedrilicama čija osnovna mjera je duljina trupa od jednog metra.

Kod klase IOM, iako je riječ o vrlo malim jedrilicama, vrijede sva jednaka pravila kao i za jedrilice u kojima se jedri na Olimpijskim igrama, regatama krstaša i America‘s Cupu, samo što u ovom slučaju kormilari stoje na kopnu. Regatna polja potpuno su jednaka onima na kojima jedre i velike jedrilice, a poštivanje pravila u nekim slučajevima nadgleda čak i više sudaca nego kad su u pitanju ostale regate.

image

Klasa IOM

Također vrlo zanimljiv detalj je i to da ova klasa nema propisane gornje granice snage vjetra po kojoj se više ne bi smjelo jedriti! U skladu s tim profil natjecatelja je takav da mnoge posade na velikim jedrilicama oslanjaju na ‘modelare‘ kad žele u svom sastavu imati vrsne taktičare i trimere. U ovoj klasi su aktivni i vrhunski hrvatski jedriličari Tonči Stipanović i Filip Jurišić, dok je u globalnim okvirima najpoznatiji Ken Read, aktualni CEO vodećeg svjetskog jedrara North Sailsa i višestruki pobjednik Volvo Ocean Racea te priznati talijanski pomorski arhitekt Giovanni Ceccarelli koji je bio angažiran na brojnim America‘s Cup projektima.

Sustav natjecanja je takav da će flota biti podijeljena u pet skupina čiji sastavi će se mijenjati tijekom svih jedrenja. Prvi natjecateljski dan bit će subota 29. listopada, a na Rogozničkoj rivi natjecanje se može pratiti od 10 ujutro, pa do zalaska sunca. Više informacija može se pronaći na službenim web stranicama www.2022iomworlds.com.

19. travanj 2024 19:35