StoryEditorOCM

dva europska prvenstvaKaštela sljedeći tjedan postaju centar jedriličarskog svijeta, Berket: Imamo savršene uvjete i infrastrukturu, a gradit ćemo i hotel za sportaše

Piše Sandra Barčot
16. lipnja 2021. - 14:22

Nakon što su Kaštela, preciznije Marina Kaštela u Kaštel Gomilici, postali nautički centar, sljedeći tjedan bit će oni i jedriličarski centar!

Naime, Jedriličarski klub Marina Kaštela bit će domaćin „Europskog prvenstva u jedrenju – klasa radial Ilca 6 juniori 2021.” te „Otvorenog prvenstva Europe Trophy 2021.” koje se održavaju od 26. lipnja do 3. srpnja. I već je, po prijavama potvrđen dolazak preko 300 jedriličara, uzrasta do 19 godina, 220 mladića i 80 djevojaka iz 38 zemalja.

- Od čega šest izvan Europe! Znači u Kaštela dolaze jedriličari iz Brazila, Bermuda, Kanade, SAD-a, Kajmanskih otoka i iz Tajlanda. Radi se o najmasovnijoj prijelaznoj klasi, te uz stotinjak trenera, natjecatelje prate i roditelji, a to je dodatnih 200 osoba. Znači 600-tinjak ljudi iz jedriličarskih timova cijelog svijeta boravit će u Kaštelima minimalno deset dana, uz dodatni tjedan uoči regate koji već neke reprezentacije koriste za pripreme i upoznavanje regatnog polja – pojašnjava važnost ove morske manifestacije Armano Zekan, prvi čovjek organizacije i na kopnu i na moru.

Naime, u tjedan dana regatavanja, jedrit će se po dva plova svaki dan, ako vremenski uvjeti dopuste i to na dva regatna polja.

image
Pressica povodom EP u jedrenju u Kaštelima
JK Marina Kaštela

Svemu prisnažuje i kap. Joško Berket, vlasnik Marine Kaštela, koji oduvijek ulaže u domicilne sportske klubove – prvo veslanje, pa odbojku, plivanje te „najfriškije”, jedrenje.

- Prvi puta u Kaštelima imamo ovako veliko sportsko nadmetanje i baš sam ponosan što smo mi domaćini. I obećajemo vam, idemo dalje s ulaganjima, sve u cilju kako bi i Kaštela postala jedriličarski centar. Imamo savršene uvjete od prekrasnog mora, sve neophodne infrastrukture na kopnu, a već imamo i projekt za gradnju hotela, gdje bi sportašima osigurali i smještaj. Želimo biti sportsko-turistička destinacija tijekom cijele godine. I zahvala svima koji su nam pomogli, koji su nam pri ruci u organizaciji jedrenja, ali i sigurnosti na moru, gdje sudjeluje veliki broj ljudi, dijelova kadene koja drži sidro – slikovito je sve podvukao Berket, dok je samu mogućnost da Kaštela i splitski akvatorij bude domaćin tolikom broju jedriličara, pozdravio i Tonči Stipanović iz splitskog kluba Mornar.

- Mala smo država, ali velesila u jedrenju, posebno u klasi laser. Baš mi je drago što se u Hrvatskoj sve više organiziraju velika jedriličarska događanja, kao podrška nama sportašima – naglasio je srebrni olimpijac u laser standardu iz Ria, te naš predstavnik na OI u Tokiju, koji je organizatorima i pomogao da dobiju povjerenje svjetske jedriličarske organizacije i budu domaćini europske smotre mladih kormilara.

19. travanj 2024 21:24