StoryEditorOCM

morski okršajiLjubitelji jedrenja ovog vikenda doći će na svoje: u splitskom akvatoriju održava se otvoreno Prvenstvo Hrvatske u klasi Melges 24

Piše Sandra Barčot
17. studenog 2021. - 13:12

Ljubitelji jedrenja ovog vikenda doći će na svoje – u splitskom akvatoriju od petka do nedjelje (19.- 21. studenog) održava se Prvenstvo Hrvatske u monotip klasi Melges 24!

Jer upravo isti model broda što se tiče regata krstaša, osigurava „ravnopravnost” na regatnom polju, kada su sve jedrilice iste onda se vidi pravo znanje kormilara i posade. Nema pravdanja - onaj ima brži brod, bolja jedra....

I stoga će tri planirana dana jedrenja, sve u organizaciji splitskog kluba Mornar, prezentirati svu raskoš talenta naših jedriličara. Kad se samo pogleda startna lista – sve olimpijac do olimpijca, osvajač do osvajača medalja kojima se ni broja ne zna, što naravno garantira vrhunske plovove.

image
Broj članova na palubi oviisi o težini - ukupna je 370 kilograma
JK Mornar

Imat ćemo priliku vidjeti „morske okršaje” najboljih hrvatskih jedriličara svih generacija - osvajača olimpijskih medalja Splićanina Tončija Stipanovića i Zadranina Šime Fantele, te drugih olimpijaca: Tomislava Bašića, Karla Kureta, Ivana Kljakovića Gašpića, Luke Radelića i Tonia Bulaje.

Uz ostale vrhunske jedriličare: Luku Šangulina, Miroslava Reljanovića, Matiju Longina, dok će predznak „otvoreno prvenstvo” dati i gosti: talijanska posada koju predvodi Michele Paoletti, jedriličar iz Trsta koji je nastupio na Olimpijskim igrama 2000. godine u klasi „soling”. U posadi Miroslava Reljanovića bit će još jedna međunarodna zvijezda – Norvežanin Peer Moberg koji je također jedrio na Olimpijskim igrama u Sydneyu u klasi „laser”.

Samo da još i Eol, bog vjetra, bude „izdašan” sa dovoljno čvorova vjetra. Sudjelovanje je najavilo 16 posada, a četiri do pet članova je posade na palubi Melgesa 24. Taj broj ovisi jer je ukupna maksimalna težina jedriličara do 370 kilograma! Dužina ove jedrilica je 7,40 metra, a u svijetu imamo preko tisuću brodova ove „one desing” flote.

U Hrvatskoj klasa svoje poklonike ima minule tri godine, dok je cijelu priču u „Mornaru” pokrenuo još jedan nadareni jedriličar „laseraš” Filip Jurišić. Krajem prošle godine hrvatska Melges 24 flota brojila je sedam brodova, no mnogi naši istaknuti jedriličari, od Dubrovnika do Istre, odlučili su nabaviti te brze male jedrilice pa danas ima 15 brodova, s tendencijom daljnjeg rasta.

Što se pak državnog prvenstva tiče, plan je regatno polje postaviti odmah ispod Sustipana, kako bi se natjecanje moglo pratiti s kraja. Regatu vodi Marko Mišura, još jedan sudionik Olimpijskih igara, a glavni sudac bit će iskusni Alen Kustić.

23. travanj 2024 08:26