StoryEditorOCM

šarmantna kraljicaLuksuzna Leidi od gotovo 10 metara zaplovit će ovog ljeta, zna se i cijena

Piše M. I.
5. svibnja 2023. - 09:04

Ovog ljeta trebala bi zaploviti nova Leidi 990, bolje rečeno kraljica u odnosu na sve dosadašnje šarmantne dame rođene u malom brodogradilištu "Leidi" Marsela Brkića u Galižani gdje je zaposleno dvadesetak ljudi, piše Glas Istre.

Brod duljine gotovo 10 metara s luksuznom opremom rađa se već više od tri godine, od ideje pa sada do skorašnje realizacije. Samo se dokumentacija pomno crtala godinu i pol, da bi zatim u hali nastajala poboljšana verzija svih dosadašnjih plovila. Predviđen je za manje motore, manje brzine i elektrosustave. Svaka Leidi brodica ima integrirane solarne panele za vlastitu održivost električne energije na moru, pa tako i ova nova verzija. Na krovu su solarni paneli. U izradi broda korištena je robotska ruka za što je zaslužna firma Brzoglas iz Kaštel Novog.

image

Marsel Brkić sa maketom nove Leidi brodice 

Božidar Vukičević/Cropix

"Krenuli smo u nešto novo", veli Brkić, koji je zadnje tri godine u ovom poslu svakog dana od 7.30 do 20 sati navečer, uključujući i subote.

Cijena broda kreće se oko 250 do 300 tisuća eura, ovisno o stupnju opreme i vrsti motora, te naravno, željama kupaca. Već su tri broda prodana, a plan je graditi po pet plovila godišnje

image

Leidi 990

image

Leidi 990

20. travanj 2024 07:45