StoryEditorOCM

korona-krizaMeđunarodna pomorska organizacija: Hrvatska je na listi zemalja koje pomorce prepoznaju kao ključne radnike

10. veljače 2021. - 15:29

Međunarodna pomorska organizacija izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kako je Republika Hrvatska uvrštena na listu zemalja koje prepoznaju pomorce kao ključne radnike, priopćilo je ministarstvo u srijedu.

Uvrštavanjem Hrvatske na listu država koje prepoznaju pomorce kao ključne radnike doprinosi se olakšavanju akutnih i trenutnih poteškoća s kojima se pomorci diljem svijeta trenutno suočavaju, prvenstveno u odnosu na nemogućnost organizacije smjena posada i repatrijacije pomoraca, kaže se u priopćenju.

Mnoge su države, navodi se, odgovorile na globalnu krizu uzrokovanu pandemijom nametanjem mjera koje ograničavaju putovanja i time stvaraju značajne poteškoće u redovnom poslovanju čitave svjetske brodarske industrije.

S druge strane, prepoznavanjem pomoraca kao ključnih radnika Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture daje izravnu podršku pomorcima u vrijeme kada se cijela brodarska industrija bori s izazovima koje je nametnula kriza uzrokovana pandemijom covida-19. 

Od početka krize Hrvatska je posebnu pažnju posvetila zaštiti hrvatskih pomoraca u svijetu, usvojivši niz izvanrednih mjera za pomorce, a uzimajući u obzir sve preporuke krovne Međunarodne pomorske organizacije.

Ozbiljan iskorak u tim nastojanima na međunarodnoj razini ostvaren je usvajanjem UN-ove rezolucije u prosincu 2020. godine koja poziva države da pomorce prepoznaju kao ključne radnike, a koju je Hrvatska pozdravila i u potpunosti podržala, kaže se u priopćenju.

16. travanj 2024 21:10