StoryEditorOCM

inovacijeMercury Marine prezentirao novitete: najzanimljiviji je prvi Man Overboard uređaj u obliku ručnog sata. Ako netko padne u more, oglašava se alarm i zaustavlja rad motora

Piše Željko Simunić
26. siječnja 2020. - 23:58

Tvrtka Mercury Marine sa sjedištem u Fond du Lacu u Wisconsinu za korporaciju Brunswick godišnje ostvaruje promet od 3 milijarde dolara. Stoga nije čudno što često prezentiraju novitete za nautičare i ribolovce kako bi sačuvali odlične tržišne rezultate.

Za 2020. godinu Mercury je prezentirao tri noviteta – uređaj nazvan 1st Mate, inovativnu upravljačku ručicu za izvanbrodske motore od 40 do 115 KS, te dva MotorGuide električna motora Tour i Tour Pro.

1st Mate je prvi na svijetu MOB (Man Overboard) uređaj integriran u izvanbrodski motor, koji ujedno štiti od krađe. Njegova kontrolna jedinica nalazi se, dakle, u penti i bežično je povezana s maksimalno 8 odašiljača u obliku ručnoga sata koji posada nosi.

Ako netko od ljudi na brodu slučajno padne u moru, odašiljač izlazi iz virtualne sigurnosne zone, pa uređaj automatski zaustavlja rad motora. Oglašava se i zvučni alarm, a centralna jedinica svim osobama na brodu preko posebne aplikacije šalje obavijest na mobitele i odašiljače da je netko pao u more.

Šalje signale za pomoć

Aplikacija isto tako šalje upute kako ponovno pokrenuti zaustavljeni motor da bi preostali članovi posade mogli krenuti u potragu za osobom palom u more. Naravno da 1st Mate djeluje i kada se na plovilu nalazi samo skiper. Ako on slučajno završi u moru, motor se automatski zaustavi.

image
Odašiljači sustava 1st Mate u obliku sata
Mercury Marine

Nakon toga uređaj sam šalje poruke o vremenu, mjestu i GPS koordinatama njegova pada na mobitele svih osoba koje skiper treba prije ubaciti u sustav. Isto se događa ako je skiper u moru, a nitko ga od ostalih članova posade, primjerice zbog ranjavanja ili nesvijesti, ne može izvući.

Osim MOB djelovanja, 1st Mate obavlja još jedan zadatak, a to je sprječavanje krađe motora. Sustav djeluje različito kod raznih vrsta Mercury motora, no svima nudi opciju zaključavanja putem šifre bez koje se penta ne može pokrenuti. Štoviše, modeli sa SmartCraft tehnologijom za ponovno paljenje ne trebaju samo unlock komandu koju skiper šalje preko aplikacije ili svog odašiljača na ruci, nego i dodatnu handshake potvrdu samog sustava, što lopovima koji fizički odnesu pentu s plovila itekako zagorča život. 1st Mate će se u prodaji u EU-u naći krajem ožujka 2020.

Katana štedi struju

Mercuryev brend MotorGuide prezentirao je i dva nova električna motora koje posebno vole ribolovci – Tour i Tour Pro. Oba se uz pomoć Zero G tehnologije lako spuštaju i izvlače iz mora, a Tour Pro je prema tvrdnjama Amerikanaca prvi motor s kabelskim upravljačem (cable steer) koji ima GPS virtualno sidro.

image
Nove elektropente MotorGuide vrlo su praktične
Mercury Marine

Na njemu su također i električne komande, kao i potpuno novi i vrlo učinkoviti Katana propeler s 2 lista, čiji je usputni zadatak uštedjeti i do 30 posto više struje u akumulatoru.

Oba modela Tour serije robusno su izrađeni, imaju opcije za HD+ univerzalni sonar, a u prodaji će na Starom kontinentu biti od veljače 2020. u 24 i 36 V verzijama s potiskom od 30, odnosno 40 kg.

24. travanj 2024 19:17