StoryEditorOCM

najava oporavkaMSC objavio da će ukrcavati putnike u Hrvatskoj: ‘Razmišljaju olakšati ljudima koji bi iz BiH ili s juga Hrvatske trebali putovati do Venecije‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
26. siječnja 2021. - 10:29

Na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za utorak našla se i točka dnevnog reda s prijedlogom za 2022. godinu Odluke o visini turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu, kad se brod nalazi na vezu u luci ili na sidrištu luke na području Grada Dubrovnika.

Naime, člankom 11. Zakona o turističkoj pristojbi propisano je da brod na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama, kada se nalazi na vezu u luci ili na sidrištu luke može plaćati turističku pristojbu, s tim da općinsko ili gradsko vijeće donosi odluku hoće li se naplaćivati ili ne i u kojem iznosu.

Isto kao za ovu 2021.

Člankom 5. Pravilnika o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe propisani su najviši iznosi turističke pristojbe koju plaćaju brodovi na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama kada se brod nalazi na vezu u luci ili na sidrištu luke koju mogu donijeti općinska ili gradska vijeća.

Prijedlog prema Gradskom vijeću od gradskog Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more jest da se od 1. siječnja 2022. po brodovima kapaciteta od 50 do 200 putnika naplaćuje turistička pristojba od 2000 kuna, za one kapaciteta od 201 do 500 putnika 5000 kuna, dok bi se po brodu kapaciteta od 501 do 1000 putnika naplaćivalo 10.000 kuna.

Za brodove kapaciteta 1001 do 2000 putnika naplaćivalo bi se 20.000 kuna, od 2001 do 3000 putnika 30.000 kuna te za brodove kapaciteta putnika većeg od 3001 – 40.000 kuna.

Ovi iznosi nisu ništa drugačiji od onih koje je Gradsko vijeće odobrilo na svojoj sjednici od 23. rujna 2019., kada je donesena odluka o naplati ove pristojbe u istim iznosima za ovu, 2021. godinu. Naplata je započela 1. siječnja. Grad Dubrovnik ove godine od turističke pristojbe za kruzere očekuje 14 milijuna kuna, koji će se isključivo koristiti za poboljšanje cestovne infrastrukture na području grada Dubrovnika, izjavio je onomad gradonačelnik Mato Franković.

Naplatu ovih pristojbi omogućilo je Ministarstvo turizma izmjenama Zakona o turističkim pristojbama, prepuštajući odluku o njezinoj naplati jedinicama lokalne samouprave.

U siječnju prošle godine i Grad Split donio je Odluku o visini turističke pristojbe za kruzere - u sezoni će kruzerima naplaćivati maksimalan iznos, istim rasporedom kao i Dubrovnik, dok će izvan sezone, od 1. studenoga do 30. travnja, pristojba biti 50 posto manja.

image
Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik
Arhiva Cropix

MSC ukrcava u Hrvatskoj

Godišnje u Dubrovnik uplovi otprilike dvostruko više kruzera nego u Split, koji prihvati duplo više kruzera od Zadra. Grad Zadar također naplaćuje maksimalan iznos turističke pristojbe brodovima na kružnim putovanjima, osim u luci Gaženica, velikom infrastrukturnom projektu rađenom državnim novcem, gdje se ova pristojba ne naplaćuje radi podizanja konkurentnosti.

Dobra je vijest za cijelu našu zemlju da je MSC Cruises u ponedjeljak objavio da će ukrcaj na brodove MSC Grandiosa i MSC Magnifica u sezoni zima 2020./2021. biti moguć i za dodatne tri zemlje: Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku. U početnoj fazi ponovnog početka plovidbe, ukrcaj je bio moguć samo za putnike iz 26 zemalja Schengena.

Nakon privremene obustave plovidbe zbog restriktivnih mjera kretanja unutar Italije tijekom blagdanskog razdoblja MSC Grandiosa, perjanica flote kompanije MSC Cruises, 24. siječnja nastavila je sa svojim 7-noćnim krstarenjima, isplovljavajući iz Genove svake nedjelje i posjećujući talijanske luke Civitavecchiju, Napulj, Palermo te Vallettu na Malti, a ukrcaj je moguć u svakoj od tih talijanskih luka.

MSC Grandiosa će navedenim itinererom ploviti do 21. ožujka, a nakon toga će ostati u zapadnom Mediteranu s novim itinererom u sklopu svog ljetnog programa.

MSC Magnifica će nastaviti s plovidbom 14. veljače, isplovljavajući iz Genove na 11-noćna krstarenja, koja su osmišljena kako bi gosti imali priliku na jednom putovanju otkriti atrakcije istočnog i zapadnog dijela Mediterana, uz obilazak Italije, Grčke i Malte.

Kako je rekao ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo, i prije je bilo omogućeno ukrcati i iskrcati ponekog gosta ili člana posade na brodove kompanije MSC.

Home port destinacija

- Oni nisu ni dosad masovno ukrcavali niti polazili iz naših luka – rekao je Pezo.

- U iznimnim situacijama, gosti su se mogli ukrcati na pola krstarenja. Ukrcajna luka je njima Venecija. Možda više nemaju toliku potražnju, pa razmišljaju olakšati ljudima ukrcaj u Splitu ili Zadru, ne bi li smanjili troškove nekome tko putuje iz Bosne ili juga Hrvatske do Venecije. Sve se sad promijenilo – naglasio je ravnatelj Lučke uprave, koji i inače ''navija'' za to da Dubrovnik postane home port destinacija.

25. travanj 2024 10:03