StoryEditor

Vendée GlobeNa cilj utrke oko svijeta stigao i posljednji jedriličar: Prošlu noć sam proveo plačući. Osjećam se kao veliki, veliki pobjednik

5. ožujka 2021. - 17:17
Ari HuuselaAFP

Nakon 116 dana na putu oko svijeta, Finac Ari Huusela uplovio je u francusku luku Les Sables d'Olonne kao posljednji natjecatelj devetog izdanja jedriličarske solo-utrke oko svijeta bez zaustavljanja Vendée Globea.

Ovu najtežu regatu samaca na svijetu dobio je prije pet tjedana Francuz Yannick Bestaven, iako u cilj nije uplovio prvi, ali je dobio bonifikaciju zbog sudjelovanja u spašavanju havariranog sudionika utrke.

U 58. godini Huusela, inače zrakoplovni pilot, završio je utrku teškom mukom, postavši prvi predstavnik nordijskih zemalja koji je završio Vendée Globe.

On je konačno dvadeset peti i posljednji u floti od 33 jedriličara i broda koja je 8. studenoga 2020. krenula suočiti se s olujama, valovima i velikom usamljenošću strašnih južnih mora.

"Prošlu noć sam proveo plačući, bez posebnog razloga, a opet s puno razloga jer je ova regata neobjašnjivo uzbudljiva. Bilo je trenutaka kada sam mislio da će mi se jedrilica raspasti, bilo je trenutaka velikog uživanja poput prolaska rtom Horn, a opet svjestan sam da ja nisam radio toliko puno kao prvoplasirani. Ali se opet osjećam kao veliki, veliki pobjednik", kazao je Finac.   

19. travanj 2021 17:28