stdClass Object ( [id] => 1108016 [title] => Na prvoj hrvatskoj obuci za nanošenje inovativnog premaza Propspeed doznali smo sve o proizvodu koji jamči apsolutnu zaštitu propele, kormila i osovine [alias] => na-prvoj-hrvatskoj-obuci-za-nanosenje-inovativnog-premaza-propspeed-doznali-smo-sve-o-proizvodu-koji-jamci-apsolutnu-zastitu-propele-kormila-i [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je novozelandska kompanija Oceanmax 2004. predstavila Propspeed, premaz za zaštitu brodskih propelera i drugih metalnih dijelova broda uronjenih u more od korozije i obrastanja, kupci su ispočetka reagirali s oprezom. To je, uostalom, sasvim razumljivo budući da nije rijetkost kako se slični proizvodi lansiraju uz velike najave, a onda nakon nekoliko godina korisnici budu razočarani.

Uspjeh u SAD-u

Međutim, kad su prvi nautičari počeli rabiti Propspeed i uvjerili se u njegovu učinkovitost, popularnost mu je počela rasti. Usmena predaja, pozitivni komentari po forumima, ugovori o velikim isporukama uglednim proizvođačima plovila, kao i marketinška djelatnost, pridonijeli su velikom globalnom uspjehu ovog antifoulinga.

O popularnosti možda najbolje govori podatak o porastu prodaje od čak 58 posto na vrlo zahtjevnom američkom tržištu u 2014. u odnosu na 2013. godinu.

I direktor slovenske tvrtke LNC Boštjan Lojo kao regionalni zastupnik ima pune ruke posla kako bi Propspeed isporučio svima koji ga žele imati u ovom dijelu Europe. No, unatoč tradicionalnoj ljetnoj gužvi, pronašao je vremena da prvi put u Hrvatskoj organizira edukaciju za buduće meštre o’ Propspeeda.

---

image
Edukacija je održana u Marini Kaštela
Željko Simunić
---

Tako smo se, eto, i mi mogli uživo uvjeriti kako se novozelandski antifouling nanosi na dva propelera, kormila i osovine Rodmana 40 parkiranog na suhome u Marini Kaštela. Cijeli proces nanošenja trajao je manje od dva sata, što jasno govori da za aplikaciju ne treba previše vremena.

Kvalitetna priprema

Boštjan Lojo stručno je vodio obuku za sve nazočne, a na samom početku istaknuo je nužnost kvalitetne pripreme površine kako bi Propspeed učinkovito i dugo djelovao. Upozorio je također da aplikaciju smije nanositi samo stručno osposobljena osoba kako bi proizvod dao zadovoljavajuće rezultate.

---

image
Zastupnik Boštjan Lojo s pakiranjem
Željko Simunić
---

Kod već rabljenih propelera i pogonskih mehanizama prvi je korak skidanje vegetacije i starih premaza. Dakle, nužno je mehaničko struganje ili struganje u kombinaciji s brusilicom s finom brusnom pločom jer površina mora biti potpuno čista.

U prvoj fazi rabi se brusni papir gradacije 60-80, nakon čega slijedi ispiranje čistom vodom i temeljito brisanje površine Propprep maramicama ili čistim krpama na koje se stavlja industrijski, denaturirani alkohol (etilni alkohol) ili aceton (nikako nitroglicerin). Pritom svakako valja nositi rukavice kako bi se izbjegao utjecaj masnoće s prstiju.

Za uklanjanje starog premaza Propspeed rabi se strugalo za metal te brusilica s finom brusnom pločom. Sve se površine onda čiste ksilolom ili acetonom za uklanjanje kompletnog sloja silikona, a zatim se bruse papirom zrnatosti 60-80. Nastavak znate – ispire se čistom vodom i temeljito se briše maramicom ili krpom s denaturiranim alkoholom.

---

image
Temeljito čišćenje je potrebno i za nove propelere
Željko Simunić
---

Novi propeleri

Usput rečeno, prije porinuća plovila u more treba čistiti i zaštititi nove propelere od tvorničke masnoće. U tom je slučaju nužno ukloniti sva vidljiva površinska ulja i masnoće pomoću maramice s denaturiranim alkoholom. Dobro će doći brušenje papirom gradacije 60-80, kao i tretman s maramicama Propprep. No, kako one ne sadrže inhibitore korozije, tretiranu površinu valja bojiti što prije, svakako unutar četiri sata.

Prije aplikacije dvokomponentnog temeljnog premaza za impregnaciju i ohrapavljenje podloge, valja ga miješati od 7 do 10 minuta sve dok se grudice na rastope. U te se svrhe može rabiti komad drva, premda proizvođač preporučuje miješalicu Propspeed s metalnom drškom, koja se, naravno, stavlja na bušilicu.

Kad temeljni premaz za impregnaciju postane glatka smjesa, treba ga minutu-dvije miješati s utvrđivačem iz male prozirne bočice (nalazi se u setu) u omjeru 4:1. Točan omjer temeljnog premaza i utvrđivača unaprijed je izmjeren pa se u jednu limenku prajmera dodaje cijeli sadržaj bočice. Dvokomponentni premaz tada je spreman za prianjanje na čelik, ali i na problematične površine kao što su bronca, aluminij ili inoks.

Brzo sušenje

Nanošenje prajmera žute boje kistom ili valjkom, uz izbjegavanje curenja, treba obaviti brzo. Naime, drugu ruku valja dati odmah nakon sušenja, koje po višim ljetnim temperaturama traje otprilike pet minuta. U vezi s tim Lojo nas je upozorio kako se Propspeed smije nanositi uz maksimalnu vlažnost zraka od 85 posto.

---

image
Svaki dio treba pažljivo premazati kistom
Željko Simunić
---

Idealna je temperatura zapravo između 5 i 20 stupnjeva jer se na velikim vrućinama (preko 30 stupnjeva) prebrzo suši, što uzrokuje potrošnju više materijala. Savjet je i da u nanošenju prajmera sudjeluju dvije osobe jer dva para očiju bolje vide gdje ga možda nedostaje.

Nije samo silikon

Nakon aplikacije i sušenja drugog temeljenog sloja, što traje od tri do pet minuta (ovisno o temperaturi i vjetru), slijedi nanošenje zaključnog top coata kistom ili valjkom, a ne raspršivačem. Svako curenje premaza treba ukloniti kistom, dok se nakupine na dnu premazanih površina, osobito na oštricama, također moraju ukloniti unutar 15 minuta. U svakom slučaju, obrađene površine nikako se ne smiju grebati ni strugati.

Bezbojni premaz nije samo silikon, nego sadrži posebnu formulu koja tretiranu površinu čini toliko glatkom da se morska vegetacija za nju ne može trajno vezati. Naime, Propspeed spada u neotrovne premaze i ne sadrži bakar, kositar, biocide i pesticide. Stoga su upravo glatkoća i postojanost u morskim uvjetima njegov glavni forte u ratu protiv morske trave i školjaka.

Može čekati

Poslije aplikacije površina se treba sušiti barem osam sati prije porinuća. Međutim, ako se vlasniku ne žuri isploviti, antifouling može ostati na suhom vezu ili u hangaru idućih nekoliko mjeseci, jer tek kada se uroni u more, počinje djelovati kao da je jučer apliciran.

---

image
Prije porinuća treba pričekati osam sati
Željko Simunić
---

– Talijani imaju običaj nanositi Propspeed početkom godine u zatvorenim hangarima i onda čekaju početak sezone bez stresa i panike – govori Lojo o svojim iskustvima sa susjedima s Apenina.

Treba, međutim, kazati kako je prozirni Propspeed mekani premaz osjetljiv na mehaničke abrazije ili užad oko pogonskog mehanizma. Plovila koja se rabe na plitkim pjeskovitim područjima također su sklona mehaničkoj abraziji zaključnog prozirnog premaza. Isto tako, premaz neće imati očekivane rezultate i ako plovilo ima problema s elektrolizom.

Jednogodišnje jamstvo

Jedno od ključnih pitanja u priči o Propspeedu jest duljina njegova zaštitnog djelovanja. Lojo kaže da tvrtka LNC daje jednogodišnje jamstvo na obrastanje metalnih dijelova ispod mora iako antifouling zna trajati i dvije do tri godine. Zanimljivo je također istaknuti pozitivnu činjenicu da salinitet mora nema nikakvoga utjecaja na Propspeed, koji, pokazalo se, zaštićuje na Jadranu, na Floridi i na Filipinima.

---

image
Nakon nekoliko mjeseci korištenja dovoljno je silikon prebrisati mekanom krpom
Željko Simunić
---

Kažimo na kraju da se premaz sam čisti, ali svakako je korisno ako ronilac svako toliko propeler i osovinu prebriše mekanom krpom. Što se tiče izvlačenja iz mora bez ponovnog nanošenja, problema nema – Propspeed podnosi višestruka izvlačenja i porinuća bez utjecaja na djelovanje.

---

PODRUČJA PRIMJENE

Propspeed se može rabiti na propelerima, osovinama, bočnim propelerima, kormilima, stabilizatorima Z-pogonima i Volvo IPS pogonima. Nikakvih problema nema za nanošenje na krmenim nogama koje su lakirane prahom.

Dovoljno je izbrusiti takvu krmenu nogu i izravno nanijeti prozirni premaz, ali u tom slučaju nanošenje temeljnog premaza nije potrebno.

Propspeed se smije rabiti i na propelerima Kiwiprop, s time da nema potrebe za temeljnim premazom, nego se nakon normalne pripreme aplicira samo prozirni premaz.

---

---

image
Sadržaj paketa
Željko Simunić
---

---

PAPRENA CIJENA

Svaki komplet od 1 litre sadrži 2 x 240 ml temeljnog premaza za impregnaciju i ohrapavljenje podloge, 2 x 60 ml utvrđivača za temeljni premaz i 1 x 400 ml završnog premaza. Komplet od 1 litre u Hrvatskoj prodaje splitski Boltano po cijeni od 3200 kn.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Silikonska rukavica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Silikonska rukavica 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2015-07-16 10:25:06 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Željko Simunić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-24 08:23:55 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2015-07-18 08:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2015\/07\/16\/6201819.jpg","\/images\/slike\/2015\/07\/16\/6201821.jpg","\/images\/slike\/2015\/07\/16\/6201820.jpg","\/images\/slike\/2015\/07\/16\/6201818.jpg","\/images\/slike\/2015\/07\/16\/6201817.jpg","\/images\/slike\/2015\/07\/16\/6201816.jpg","\/images\/slike\/2015\/07\/16\/6201815.jpg","\/images\/slike\/2015\/07\/16\/6268293.jpg","\/images\/slike\/2015\/07\/16\/6268292.jpg","\/images\/slike\/2015\/07\/16\/6268291.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u017deljko Simuni\u0107","\u017deljko Simuni\u0107","\u017deljko Simuni\u0107","\u017deljko Simuni\u0107","\u017deljko Simuni\u0107","\u017deljko Simuni\u0107","\u017deljko Simuni\u0107","\u017deljko Simuni\u0107","\u017deljko Simuni\u0107","\u017deljko Simuni\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Osim propele, Propspeed \u010duva kormilo i osovinski vod","Rad u paru smanjuje mogu\u0107nost pogre\u0161ke","Kod mije\u0161anja treba pa\u017eljivo pratiti upute na pakiranju","Zastupnik Bo\u0161tjan Lojo s pakiranjem","Svaki dio treba pa\u017eljivo premazati kistom","Prije porinu\u0107a treba pri\u010dekati osam sati","Nakon nekoliko mjeseci kori\u0161tenja dovoljno je silikon prebrisati mekanom krpom","Temeljito \u010di\u0161\u0107enje je potrebno i za nove propelere","Edukacija je odr\u017eana u Marini Ka\u0161tela","Sadr\u017eaj paketa"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_6201819_1920.jpg":"1920x1080","k_6201819_1280.jpg":"1280x1280","k_6201819_1024.jpg":"1024x1024","k_6201819_640.jpg":"640x640","k_6201819_480.jpg":"480x480","k_6201819_340.jpg":"340x340","k_6201819_220.jpg":"220x220","o_6201819_1280.jpg":"1280x960","o_6201819_1024.jpg":"1024x768","o_6201819_640.jpg":"640x480","o_6201819_480.jpg":"480x360","o_6201819_340.jpg":"340x255","o_6201819_220.jpg":"220x165","h_6201819_1280.jpg":"1280x854","h_6201819_1024.jpg":"1024x683","h_6201819_640.jpg":"640x427","h_6201819_480.jpg":"480x320","h_6201819_340.jpg":"340x227","h_6201819_220.jpg":"220x147","pp_6201819_1280.jpg":"1006x1280","pp_6201819_1024.jpg":"805x1024","pp_6201819_640.jpg":"503x640","pp_6201819_480.jpg":"377x480","pp_6201819_340.jpg":"267x340","pp_6201819_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6201821_1920.jpg":"1920x1080","k_6201821_1280.jpg":"1280x1280","k_6201821_1024.jpg":"1024x1024","k_6201821_640.jpg":"640x640","k_6201821_480.jpg":"480x480","k_6201821_340.jpg":"340x340","k_6201821_220.jpg":"220x220","o_6201821_1280.jpg":"1280x960","o_6201821_1024.jpg":"1024x768","o_6201821_640.jpg":"640x480","o_6201821_480.jpg":"480x360","o_6201821_340.jpg":"340x255","o_6201821_220.jpg":"220x165","h_6201821_1280.jpg":"1280x854","h_6201821_1024.jpg":"1024x683","h_6201821_640.jpg":"640x427","h_6201821_480.jpg":"480x320","h_6201821_340.jpg":"340x227","h_6201821_220.jpg":"220x147","pp_6201821_1280.jpg":"1006x1280","pp_6201821_1024.jpg":"805x1024","pp_6201821_640.jpg":"503x640","pp_6201821_480.jpg":"377x480","pp_6201821_340.jpg":"267x340","pp_6201821_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6201820_1920.jpg":"1920x1080","k_6201820_1280.jpg":"1280x1280","k_6201820_1024.jpg":"1024x1024","k_6201820_640.jpg":"640x640","k_6201820_480.jpg":"480x480","k_6201820_340.jpg":"340x340","k_6201820_220.jpg":"220x220","o_6201820_1280.jpg":"1280x960","o_6201820_1024.jpg":"1024x768","o_6201820_640.jpg":"640x480","o_6201820_480.jpg":"480x360","o_6201820_340.jpg":"340x255","o_6201820_220.jpg":"220x165","h_6201820_1280.jpg":"1280x854","h_6201820_1024.jpg":"1024x683","h_6201820_640.jpg":"640x427","h_6201820_480.jpg":"480x320","h_6201820_340.jpg":"340x227","h_6201820_220.jpg":"220x147","pp_6201820_1280.jpg":"1006x1280","pp_6201820_1024.jpg":"805x1024","pp_6201820_640.jpg":"503x640","pp_6201820_480.jpg":"377x480","pp_6201820_340.jpg":"267x340","pp_6201820_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_6201818_1920.jpg":"1920x1080","k_6201818_1280.jpg":"1280x1280","k_6201818_1024.jpg":"1024x1024","k_6201818_640.jpg":"640x640","k_6201818_480.jpg":"480x480","k_6201818_340.jpg":"340x340","k_6201818_220.jpg":"220x220","o_6201818_1280.jpg":"1280x1706","o_6201818_1024.jpg":"1024x1365","o_6201818_640.jpg":"640x853","o_6201818_480.jpg":"480x640","o_6201818_340.jpg":"340x453","o_6201818_220.jpg":"220x293","h_6201818_1280.jpg":"1280x854","h_6201818_1024.jpg":"1024x683","h_6201818_640.jpg":"640x427","h_6201818_480.jpg":"480x320","h_6201818_340.jpg":"340x227","h_6201818_220.jpg":"220x147","pp_6201818_1280.jpg":"1006x1280","pp_6201818_1024.jpg":"805x1024","pp_6201818_640.jpg":"503x640","pp_6201818_480.jpg":"377x480","pp_6201818_340.jpg":"267x340","pp_6201818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6201817_1920.jpg":"1920x1080","k_6201817_1280.jpg":"1280x1280","k_6201817_1024.jpg":"1024x1024","k_6201817_640.jpg":"640x640","k_6201817_480.jpg":"480x480","k_6201817_340.jpg":"340x340","k_6201817_220.jpg":"220x220","o_6201817_1280.jpg":"1280x960","o_6201817_1024.jpg":"1024x768","o_6201817_640.jpg":"640x480","o_6201817_480.jpg":"480x360","o_6201817_340.jpg":"340x255","o_6201817_220.jpg":"220x165","h_6201817_1280.jpg":"1280x854","h_6201817_1024.jpg":"1024x683","h_6201817_640.jpg":"640x427","h_6201817_480.jpg":"480x320","h_6201817_340.jpg":"340x227","h_6201817_220.jpg":"220x147","pp_6201817_1280.jpg":"1006x1280","pp_6201817_1024.jpg":"805x1024","pp_6201817_640.jpg":"503x640","pp_6201817_480.jpg":"377x480","pp_6201817_340.jpg":"267x340","pp_6201817_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_6201816_1920.jpg":"1920x1080","k_6201816_1280.jpg":"1280x1280","k_6201816_1024.jpg":"1024x1024","k_6201816_640.jpg":"640x640","k_6201816_480.jpg":"480x480","k_6201816_340.jpg":"340x340","k_6201816_220.jpg":"220x220","o_6201816_1280.jpg":"1280x960","o_6201816_1024.jpg":"1024x768","o_6201816_640.jpg":"640x480","o_6201816_480.jpg":"480x360","o_6201816_340.jpg":"340x255","o_6201816_220.jpg":"220x165","h_6201816_1280.jpg":"1280x854","h_6201816_1024.jpg":"1024x683","h_6201816_640.jpg":"640x427","h_6201816_480.jpg":"480x320","h_6201816_340.jpg":"340x227","h_6201816_220.jpg":"220x147","pp_6201816_1280.jpg":"1006x1280","pp_6201816_1024.jpg":"805x1024","pp_6201816_640.jpg":"503x640","pp_6201816_480.jpg":"377x480","pp_6201816_340.jpg":"267x340","pp_6201816_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_6201815_1920.jpg":"1920x1080","k_6201815_1280.jpg":"1280x1280","k_6201815_1024.jpg":"1024x1024","k_6201815_640.jpg":"640x640","k_6201815_480.jpg":"480x480","k_6201815_340.jpg":"340x340","k_6201815_220.jpg":"220x220","o_6201815_1280.jpg":"1280x960","o_6201815_1024.jpg":"1024x768","o_6201815_640.jpg":"640x480","o_6201815_480.jpg":"480x360","o_6201815_340.jpg":"340x255","o_6201815_220.jpg":"220x165","h_6201815_1280.jpg":"1280x854","h_6201815_1024.jpg":"1024x683","h_6201815_640.jpg":"640x427","h_6201815_480.jpg":"480x320","h_6201815_340.jpg":"340x227","h_6201815_220.jpg":"220x147","pp_6201815_1280.jpg":"1006x1280","pp_6201815_1024.jpg":"805x1024","pp_6201815_640.jpg":"503x640","pp_6201815_480.jpg":"377x480","pp_6201815_340.jpg":"267x340","pp_6201815_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6268293_1920.jpg":"1920x1080","k_6268293_1280.jpg":"1280x1280","k_6268293_1024.jpg":"1024x1024","k_6268293_640.jpg":"640x640","k_6268293_480.jpg":"480x480","k_6268293_340.jpg":"340x340","k_6268293_220.jpg":"220x220","o_6268293_1280.jpg":"1280x960","o_6268293_1024.jpg":"1024x768","o_6268293_640.jpg":"640x480","o_6268293_480.jpg":"480x360","o_6268293_340.jpg":"340x255","o_6268293_220.jpg":"220x165","h_6268293_1280.jpg":"1280x854","h_6268293_1024.jpg":"1024x683","h_6268293_640.jpg":"640x427","h_6268293_480.jpg":"480x320","h_6268293_340.jpg":"340x227","h_6268293_220.jpg":"220x147","pp_6268293_1280.jpg":"1006x1280","pp_6268293_1024.jpg":"805x1024","pp_6268293_640.jpg":"503x640","pp_6268293_480.jpg":"377x480","pp_6268293_340.jpg":"267x340","pp_6268293_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_6268292_1920.jpg":"1920x1080","k_6268292_1280.jpg":"1280x1280","k_6268292_1024.jpg":"1024x1024","k_6268292_640.jpg":"640x640","k_6268292_480.jpg":"480x480","k_6268292_340.jpg":"340x340","k_6268292_220.jpg":"220x220","o_6268292_1280.jpg":"1280x960","o_6268292_1024.jpg":"1024x768","o_6268292_640.jpg":"640x480","o_6268292_480.jpg":"480x360","o_6268292_340.jpg":"340x255","o_6268292_220.jpg":"220x165","h_6268292_1280.jpg":"1280x854","h_6268292_1024.jpg":"1024x683","h_6268292_640.jpg":"640x427","h_6268292_480.jpg":"480x320","h_6268292_340.jpg":"340x227","h_6268292_220.jpg":"220x147","pp_6268292_1280.jpg":"1006x1280","pp_6268292_1024.jpg":"805x1024","pp_6268292_640.jpg":"503x640","pp_6268292_480.jpg":"377x480","pp_6268292_340.jpg":"267x340","pp_6268292_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_6268291_1920.jpg":"1920x1080","k_6268291_1280.jpg":"1280x1280","k_6268291_1024.jpg":"1024x1024","k_6268291_640.jpg":"640x640","k_6268291_480.jpg":"480x480","k_6268291_340.jpg":"340x340","k_6268291_220.jpg":"220x220","o_6268291_1280.jpg":"1280x853","o_6268291_1024.jpg":"1024x682","o_6268291_640.jpg":"640x426","o_6268291_480.jpg":"480x320","o_6268291_340.jpg":"340x226","o_6268291_220.jpg":"220x146","h_6268291_1280.jpg":"1280x854","h_6268291_1024.jpg":"1024x683","h_6268291_640.jpg":"640x427","h_6268291_480.jpg":"480x320","h_6268291_340.jpg":"340x227","h_6268291_220.jpg":"220x147","pp_6268291_1280.jpg":"1006x1280","pp_6268291_1024.jpg":"805x1024","pp_6268291_640.jpg":"503x640","pp_6268291_480.jpg":"377x480","pp_6268291_340.jpg":"267x340","pp_6268291_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8139097 Threads: 6 Questions: 1682680811 Slow queries: 5013303 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112511680 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /om/nautika/na-prvoj-hrvatskoj-obuci-za-nanosenje-inovativnog-premaza-propspeed-doznali-smo-sve-o-proizvodu-koji-jamci-apsolutnu-zastitu-propele-kormila-i-1108016 [printLink] => /om/nautika/na-prvoj-hrvatskoj-obuci-za-nanosenje-inovativnog-premaza-propspeed-doznali-smo-sve-o-proizvodu-koji-jamci-apsolutnu-zastitu-propele-kormila-i-1108016?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642017 [name] => Oceanmax [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-24 10:18:46 [main_article_id] => 0 [alias] => oceanmax [link] => /tag/oceanmax ) [1] => stdClass Object ( [id] => 642018 [name] => Propspeed [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-24 10:18:46 [main_article_id] => 0 [alias] => propspeed [link] => /tag/propspeed ) [2] => stdClass Object ( [id] => 642019 [name] => zaštita od korozije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-24 10:18:46 [main_article_id] => 0 [alias] => zastita-od-korozije [link] => /tag/zastita-od-korozije ) [3] => stdClass Object ( [id] => 642020 [name] => zaštita od obrastanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-24 10:18:46 [main_article_id] => 0 [alias] => zastita-od-obrastanja [link] => /tag/zastita-od-obrastanja ) [4] => stdClass Object ( [id] => 642021 [name] => propeler [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-24 10:18:47 [main_article_id] => 0 [alias] => propeler [link] => /tag/propeler ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Silikonska rukavica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na prvoj hrvatskoj obuci za nanošenje inovativnog premaza Propspeed doznali smo sve o proizvodu koji jamči apsolutnu zaštitu propele, kormila i osovine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/16/6201819.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Željko Simunić [mainImageDesc] => Osim propele, Propspeed čuva kormilo i osovinski vod [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/16/6201819.jpg [title] => Osim propele, Propspeed čuva kormilo i osovinski vod Željko Simunić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/16/6201821.jpg [title] => Rad u paru smanjuje mogućnost pogreške Željko Simunić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/16/6201820.jpg [title] => Kod miješanja treba pažljivo pratiti upute na pakiranju Željko Simunić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/16/6201818.jpg [title] => Zastupnik Boštjan Lojo s pakiranjem Željko Simunić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/16/6201817.jpg [title] => Svaki dio treba pažljivo premazati kistom Željko Simunić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/16/6201816.jpg [title] => Prije porinuća treba pričekati osam sati Željko Simunić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/16/6201815.jpg [title] => Nakon nekoliko mjeseci korištenja dovoljno je silikon prebrisati mekanom krpom Željko Simunić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/16/6268293.jpg [title] => Temeljito čišćenje je potrebno i za nove propelere Željko Simunić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/16/6268292.jpg [title] => Edukacija je održana u Marini Kaštela Željko Simunić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/07/16/6268291.jpg [title] => Sadržaj paketa Željko Simunić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad je novozelandska kompanija Oceanmax 2004. predstavila Propspeed, premaz za zaštitu brodskih propelera i drugih metalnih dijelova broda uronjenih u more od korozije i obrastanja, kupci su ispočetka reagirali s oprezom. To je, uostalom, sasvim razumljivo budući da nije rijetkost kako se slični proizvodi lansiraju uz velike najave, a onda nakon nekoliko godina korisnici budu razočarani.

Uspjeh u SAD-u

Međutim, kad su prvi nautičari počeli rabiti Propspeed i uvjerili se u njegovu učinkovitost, popularnost mu je počela rasti. Usmena predaja, pozitivni komentari po forumima, ugovori o velikim isporukama uglednim proizvođačima plovila, kao i marketinška djelatnost, pridonijeli su velikom globalnom uspjehu ovog antifoulinga.

O popularnosti možda najbolje govori podatak o porastu prodaje od čak 58 posto na vrlo zahtjevnom američkom tržištu u 2014. u odnosu na 2013. godinu.

I direktor slovenske tvrtke LNC Boštjan Lojo kao regionalni zastupnik ima pune ruke posla kako bi Propspeed isporučio svima koji ga žele imati u ovom dijelu Europe. No, unatoč tradicionalnoj ljetnoj gužvi, pronašao je vremena da prvi put u Hrvatskoj organizira edukaciju za buduće meštre o’ Propspeeda.

---

image
Edukacija je održana u Marini Kaštela
Željko Simunić
---

Tako smo se, eto, i mi mogli uživo uvjeriti kako se novozelandski antifouling nanosi na dva propelera, kormila i osovine Rodmana 40 parkiranog na suhome u Marini Kaštela. Cijeli proces nanošenja trajao je manje od dva sata, što jasno govori da za aplikaciju ne treba previše vremena.

Kvalitetna priprema

Boštjan Lojo stručno je vodio obuku za sve nazočne, a na samom početku istaknuo je nužnost kvalitetne pripreme površine kako bi Propspeed učinkovito i dugo djelovao. Upozorio je također da aplikaciju smije nanositi samo stručno osposobljena osoba kako bi proizvod dao zadovoljavajuće rezultate.

---

image
Zastupnik Boštjan Lojo s pakiranjem
Željko Simunić
---

Kod već rabljenih propelera i pogonskih mehanizama prvi je korak skidanje vegetacije i starih premaza. Dakle, nužno je mehaničko struganje ili struganje u kombinaciji s brusilicom s finom brusnom pločom jer površina mora biti potpuno čista.

U prvoj fazi rabi se brusni papir gradacije 60-80, nakon čega slijedi ispiranje čistom vodom i temeljito brisanje površine Propprep maramicama ili čistim krpama na koje se stavlja industrijski, denaturirani alkohol (etilni alkohol) ili aceton (nikako nitroglicerin). Pritom svakako valja nositi rukavice kako bi se izbjegao utjecaj masnoće s prstiju.

Za uklanjanje starog premaza Propspeed rabi se strugalo za metal te brusilica s finom brusnom pločom. Sve se površine onda čiste ksilolom ili acetonom za uklanjanje kompletnog sloja silikona, a zatim se bruse papirom zrnatosti 60-80. Nastavak znate – ispire se čistom vodom i temeljito se briše maramicom ili krpom s denaturiranim alkoholom.

---

image
Temeljito čišćenje je potrebno i za nove propelere
Željko Simunić
---

Novi propeleri

Usput rečeno, prije porinuća plovila u more treba čistiti i zaštititi nove propelere od tvorničke masnoće. U tom je slučaju nužno ukloniti sva vidljiva površinska ulja i masnoće pomoću maramice s denaturiranim alkoholom. Dobro će doći brušenje papirom gradacije 60-80, kao i tretman s maramicama Propprep. No, kako one ne sadrže inhibitore korozije, tretiranu površinu valja bojiti što prije, svakako unutar četiri sata.

Prije aplikacije dvokomponentnog temeljnog premaza za impregnaciju i ohrapavljenje podloge, valja ga miješati od 7 do 10 minuta sve dok se grudice na rastope. U te se svrhe može rabiti komad drva, premda proizvođač preporučuje miješalicu Propspeed s metalnom drškom, koja se, naravno, stavlja na bušilicu.

Kad temeljni premaz za impregnaciju postane glatka smjesa, treba ga minutu-dvije miješati s utvrđivačem iz male prozirne bočice (nalazi se u setu) u omjeru 4:1. Točan omjer temeljnog premaza i utvrđivača unaprijed je izmjeren pa se u jednu limenku prajmera dodaje cijeli sadržaj bočice. Dvokomponentni premaz tada je spreman za prianjanje na čelik, ali i na problematične površine kao što su bronca, aluminij ili inoks.

Brzo sušenje

Nanošenje prajmera žute boje kistom ili valjkom, uz izbjegavanje curenja, treba obaviti brzo. Naime, drugu ruku valja dati odmah nakon sušenja, koje po višim ljetnim temperaturama traje otprilike pet minuta. U vezi s tim Lojo nas je upozorio kako se Propspeed smije nanositi uz maksimalnu vlažnost zraka od 85 posto.

---

image
Svaki dio treba pažljivo premazati kistom
Željko Simunić
---

Idealna je temperatura zapravo između 5 i 20 stupnjeva jer se na velikim vrućinama (preko 30 stupnjeva) prebrzo suši, što uzrokuje potrošnju više materijala. Savjet je i da u nanošenju prajmera sudjeluju dvije osobe jer dva para očiju bolje vide gdje ga možda nedostaje.

Nije samo silikon

Nakon aplikacije i sušenja drugog temeljenog sloja, što traje od tri do pet minuta (ovisno o temperaturi i vjetru), slijedi nanošenje zaključnog top coata kistom ili valjkom, a ne raspršivačem. Svako curenje premaza treba ukloniti kistom, dok se nakupine na dnu premazanih površina, osobito na oštricama, također moraju ukloniti unutar 15 minuta. U svakom slučaju, obrađene površine nikako se ne smiju grebati ni strugati.

Bezbojni premaz nije samo silikon, nego sadrži posebnu formulu koja tretiranu površinu čini toliko glatkom da se morska vegetacija za nju ne može trajno vezati. Naime, Propspeed spada u neotrovne premaze i ne sadrži bakar, kositar, biocide i pesticide. Stoga su upravo glatkoća i postojanost u morskim uvjetima njegov glavni forte u ratu protiv morske trave i školjaka.

Može čekati

Poslije aplikacije površina se treba sušiti barem osam sati prije porinuća. Međutim, ako se vlasniku ne žuri isploviti, antifouling može ostati na suhom vezu ili u hangaru idućih nekoliko mjeseci, jer tek kada se uroni u more, počinje djelovati kao da je jučer apliciran.

---

image
Prije porinuća treba pričekati osam sati
Željko Simunić
---

– Talijani imaju običaj nanositi Propspeed početkom godine u zatvorenim hangarima i onda čekaju početak sezone bez stresa i panike – govori Lojo o svojim iskustvima sa susjedima s Apenina.

Treba, međutim, kazati kako je prozirni Propspeed mekani premaz osjetljiv na mehaničke abrazije ili užad oko pogonskog mehanizma. Plovila koja se rabe na plitkim pjeskovitim područjima također su sklona mehaničkoj abraziji zaključnog prozirnog premaza. Isto tako, premaz neće imati očekivane rezultate i ako plovilo ima problema s elektrolizom.

Jednogodišnje jamstvo

Jedno od ključnih pitanja u priči o Propspeedu jest duljina njegova zaštitnog djelovanja. Lojo kaže da tvrtka LNC daje jednogodišnje jamstvo na obrastanje metalnih dijelova ispod mora iako antifouling zna trajati i dvije do tri godine. Zanimljivo je također istaknuti pozitivnu činjenicu da salinitet mora nema nikakvoga utjecaja na Propspeed, koji, pokazalo se, zaštićuje na Jadranu, na Floridi i na Filipinima.

---

image
Nakon nekoliko mjeseci korištenja dovoljno je silikon prebrisati mekanom krpom
Željko Simunić
---

Kažimo na kraju da se premaz sam čisti, ali svakako je korisno ako ronilac svako toliko propeler i osovinu prebriše mekanom krpom. Što se tiče izvlačenja iz mora bez ponovnog nanošenja, problema nema – Propspeed podnosi višestruka izvlačenja i porinuća bez utjecaja na djelovanje.

---

PODRUČJA PRIMJENE

Propspeed se može rabiti na propelerima, osovinama, bočnim propelerima, kormilima, stabilizatorima Z-pogonima i Volvo IPS pogonima. Nikakvih problema nema za nanošenje na krmenim nogama koje su lakirane prahom.

Dovoljno je izbrusiti takvu krmenu nogu i izravno nanijeti prozirni premaz, ali u tom slučaju nanošenje temeljnog premaza nije potrebno.

Propspeed se smije rabiti i na propelerima Kiwiprop, s time da nema potrebe za temeljnim premazom, nego se nakon normalne pripreme aplicira samo prozirni premaz.

---

---

image
Sadržaj paketa
Željko Simunić
---

---

PAPRENA CIJENA

Svaki komplet od 1 litre sadrži 2 x 240 ml temeljnog premaza za impregnaciju i ohrapavljenje podloge, 2 x 60 ml utvrđivača za temeljni premaz i 1 x 400 ml završnog premaza. Komplet od 1 litre u Hrvatskoj prodaje splitski Boltano po cijeni od 3200 kn.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Željko Simunić Željko Simunić Željko Simunić Željko Simunić Željko Simunić Željko Simunić Željko Simunić Željko Simunić Željko Simunić Željko Simunić
Željko Simunić
Osim propele, Propspeed čuva kormilo i osovinski vod
Željko Simunić
Rad u paru smanjuje mogućnost pogreške
Željko Simunić
Kod miješanja treba pažljivo pratiti upute na pakiranju
Željko Simunić
Zastupnik Boštjan Lojo s pakiranjem
Željko Simunić
Svaki dio treba pažljivo premazati kistom
Željko Simunić
Prije porinuća treba pričekati osam sati
Željko Simunić
Nakon nekoliko mjeseci korištenja dovoljno je silikon prebrisati mekanom krpom
Željko Simunić
Temeljito čišćenje je potrebno i za nove propelere
Željko Simunić
Edukacija je održana u Marini Kaštela
Željko Simunić
Sadržaj paketa
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/na-prvoj-hrvatskoj-obuci-za-nanosenje-inovativnog-premaza-propspeed-doznali-smo-sve-o-proizvodu-koji-jamci-apsolutnu-zastitu-propele-kormila-i-1108016 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a10d77a79c55c063cca2c2554135097f9d36ee74 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+prvoj+hrvatskoj+obuci+za+nano%C5%A1enje+inovativnog+premaza+Propspeed+doznali+smo+sve+o+proizvodu+koji+jam%C4%8Di+apsolutnu+za%C5%A1titu+propele%2C+kormila+i+osovine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fna-prvoj-hrvatskoj-obuci-za-nanosenje-inovativnog-premaza-propspeed-doznali-smo-sve-o-proizvodu-koji-jamci-apsolutnu-zastitu-propele-kormila-i-1108016 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fna-prvoj-hrvatskoj-obuci-za-nanosenje-inovativnog-premaza-propspeed-doznali-smo-sve-o-proizvodu-koji-jamci-apsolutnu-zastitu-propele-kormila-i-1108016 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Silikonska rukavica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Silikonska rukavicaNa prvoj hrvatskoj obuci za nanošenje inovativnog premaza Propspeed doznali smo sve o proizvodu koji jamči apsolutnu zaštitu propele, kormila i osovine

Piše Željko Simunić
18. srpnja 2015. - 10:23

Kad je novozelandska kompanija Oceanmax 2004. predstavila Propspeed, premaz za zaštitu brodskih propelera i drugih metalnih dijelova broda uronjenih u more od korozije i obrastanja, kupci su ispočetka reagirali s oprezom. To je, uostalom, sasvim razumljivo budući da nije rijetkost kako se slični proizvodi lansiraju uz velike najave, a onda nakon nekoliko godina korisnici budu razočarani.

Uspjeh u SAD-u

Međutim, kad su prvi nautičari počeli rabiti Propspeed i uvjerili se u njegovu učinkovitost, popularnost mu je počela rasti. Usmena predaja, pozitivni komentari po forumima, ugovori o velikim isporukama uglednim proizvođačima plovila, kao i marketinška djelatnost, pridonijeli su velikom globalnom uspjehu ovog antifoulinga.

O popularnosti možda najbolje govori podatak o porastu prodaje od čak 58 posto na vrlo zahtjevnom američkom tržištu u 2014. u odnosu na 2013. godinu.

I direktor slovenske tvrtke LNC Boštjan Lojo kao regionalni zastupnik ima pune ruke posla kako bi Propspeed isporučio svima koji ga žele imati u ovom dijelu Europe. No, unatoč tradicionalnoj ljetnoj gužvi, pronašao je vremena da prvi put u Hrvatskoj organizira edukaciju za buduće meštre o’ Propspeeda.

image
Edukacija je održana u Marini Kaštela
Željko Simunić

Tako smo se, eto, i mi mogli uživo uvjeriti kako se novozelandski antifouling nanosi na dva propelera, kormila i osovine Rodmana 40 parkiranog na suhome u Marini Kaštela. Cijeli proces nanošenja trajao je manje od dva sata, što jasno govori da za aplikaciju ne treba previše vremena.

Kvalitetna priprema

Boštjan Lojo stručno je vodio obuku za sve nazočne, a na samom početku istaknuo je nužnost kvalitetne pripreme površine kako bi Propspeed učinkovito i dugo djelovao. Upozorio je također da aplikaciju smije nanositi samo stručno osposobljena osoba kako bi proizvod dao zadovoljavajuće rezultate.

image
Zastupnik Boštjan Lojo s pakiranjem
Željko Simunić

Kod već rabljenih propelera i pogonskih mehanizama prvi je korak skidanje vegetacije i starih premaza. Dakle, nužno je mehaničko struganje ili struganje u kombinaciji s brusilicom s finom brusnom pločom jer površina mora biti potpuno čista.

U prvoj fazi rabi se brusni papir gradacije 60-80, nakon čega slijedi ispiranje čistom vodom i temeljito brisanje površine Propprep maramicama ili čistim krpama na koje se stavlja industrijski, denaturirani alkohol (etilni alkohol) ili aceton (nikako nitroglicerin). Pritom svakako valja nositi rukavice kako bi se izbjegao utjecaj masnoće s prstiju.

Za uklanjanje starog premaza Propspeed rabi se strugalo za metal te brusilica s finom brusnom pločom. Sve se površine onda čiste ksilolom ili acetonom za uklanjanje kompletnog sloja silikona, a zatim se bruse papirom zrnatosti 60-80. Nastavak znate – ispire se čistom vodom i temeljito se briše maramicom ili krpom s denaturiranim alkoholom.

image
Temeljito čišćenje je potrebno i za nove propelere
Željko Simunić

Novi propeleri

Usput rečeno, prije porinuća plovila u more treba čistiti i zaštititi nove propelere od tvorničke masnoće. U tom je slučaju nužno ukloniti sva vidljiva površinska ulja i masnoće pomoću maramice s denaturiranim alkoholom. Dobro će doći brušenje papirom gradacije 60-80, kao i tretman s maramicama Propprep. No, kako one ne sadrže inhibitore korozije, tretiranu površinu valja bojiti što prije, svakako unutar četiri sata.

Prije aplikacije dvokomponentnog temeljnog premaza za impregnaciju i ohrapavljenje podloge, valja ga miješati od 7 do 10 minuta sve dok se grudice na rastope. U te se svrhe može rabiti komad drva, premda proizvođač preporučuje miješalicu Propspeed s metalnom drškom, koja se, naravno, stavlja na bušilicu.

Kad temeljni premaz za impregnaciju postane glatka smjesa, treba ga minutu-dvije miješati s utvrđivačem iz male prozirne bočice (nalazi se u setu) u omjeru 4:1. Točan omjer temeljnog premaza i utvrđivača unaprijed je izmjeren pa se u jednu limenku prajmera dodaje cijeli sadržaj bočice. Dvokomponentni premaz tada je spreman za prianjanje na čelik, ali i na problematične površine kao što su bronca, aluminij ili inoks.

Brzo sušenje

Nanošenje prajmera žute boje kistom ili valjkom, uz izbjegavanje curenja, treba obaviti brzo. Naime, drugu ruku valja dati odmah nakon sušenja, koje po višim ljetnim temperaturama traje otprilike pet minuta. U vezi s tim Lojo nas je upozorio kako se Propspeed smije nanositi uz maksimalnu vlažnost zraka od 85 posto.

image
Svaki dio treba pažljivo premazati kistom
Željko Simunić

Idealna je temperatura zapravo između 5 i 20 stupnjeva jer se na velikim vrućinama (preko 30 stupnjeva) prebrzo suši, što uzrokuje potrošnju više materijala. Savjet je i da u nanošenju prajmera sudjeluju dvije osobe jer dva para očiju bolje vide gdje ga možda nedostaje.

Nije samo silikon

Nakon aplikacije i sušenja drugog temeljenog sloja, što traje od tri do pet minuta (ovisno o temperaturi i vjetru), slijedi nanošenje zaključnog top coata kistom ili valjkom, a ne raspršivačem. Svako curenje premaza treba ukloniti kistom, dok se nakupine na dnu premazanih površina, osobito na oštricama, također moraju ukloniti unutar 15 minuta. U svakom slučaju, obrađene površine nikako se ne smiju grebati ni strugati.

Bezbojni premaz nije samo silikon, nego sadrži posebnu formulu koja tretiranu površinu čini toliko glatkom da se morska vegetacija za nju ne može trajno vezati. Naime, Propspeed spada u neotrovne premaze i ne sadrži bakar, kositar, biocide i pesticide. Stoga su upravo glatkoća i postojanost u morskim uvjetima njegov glavni forte u ratu protiv morske trave i školjaka.

Može čekati

Poslije aplikacije površina se treba sušiti barem osam sati prije porinuća. Međutim, ako se vlasniku ne žuri isploviti, antifouling može ostati na suhom vezu ili u hangaru idućih nekoliko mjeseci, jer tek kada se uroni u more, počinje djelovati kao da je jučer apliciran.

image
Prije porinuća treba pričekati osam sati
Željko Simunić

– Talijani imaju običaj nanositi Propspeed početkom godine u zatvorenim hangarima i onda čekaju početak sezone bez stresa i panike – govori Lojo o svojim iskustvima sa susjedima s Apenina.

Treba, međutim, kazati kako je prozirni Propspeed mekani premaz osjetljiv na mehaničke abrazije ili užad oko pogonskog mehanizma. Plovila koja se rabe na plitkim pjeskovitim područjima također su sklona mehaničkoj abraziji zaključnog prozirnog premaza. Isto tako, premaz neće imati očekivane rezultate i ako plovilo ima problema s elektrolizom.

Jednogodišnje jamstvo

Jedno od ključnih pitanja u priči o Propspeedu jest duljina njegova zaštitnog djelovanja. Lojo kaže da tvrtka LNC daje jednogodišnje jamstvo na obrastanje metalnih dijelova ispod mora iako antifouling zna trajati i dvije do tri godine. Zanimljivo je također istaknuti pozitivnu činjenicu da salinitet mora nema nikakvoga utjecaja na Propspeed, koji, pokazalo se, zaštićuje na Jadranu, na Floridi i na Filipinima.

image
Nakon nekoliko mjeseci korištenja dovoljno je silikon prebrisati mekanom krpom
Željko Simunić

Kažimo na kraju da se premaz sam čisti, ali svakako je korisno ako ronilac svako toliko propeler i osovinu prebriše mekanom krpom. Što se tiče izvlačenja iz mora bez ponovnog nanošenja, problema nema – Propspeed podnosi višestruka izvlačenja i porinuća bez utjecaja na djelovanje.

PODRUČJA PRIMJENE

Propspeed se može rabiti na propelerima, osovinama, bočnim propelerima, kormilima, stabilizatorima Z-pogonima i Volvo IPS pogonima. Nikakvih problema nema za nanošenje na krmenim nogama koje su lakirane prahom.

Dovoljno je izbrusiti takvu krmenu nogu i izravno nanijeti prozirni premaz, ali u tom slučaju nanošenje temeljnog premaza nije potrebno.

Propspeed se smije rabiti i na propelerima Kiwiprop, s time da nema potrebe za temeljnim premazom, nego se nakon normalne pripreme aplicira samo prozirni premaz.

image
Sadržaj paketa
Željko Simunić

PAPRENA CIJENA

Svaki komplet od 1 litre sadrži 2 x 240 ml temeljnog premaza za impregnaciju i ohrapavljenje podloge, 2 x 60 ml utvrđivača za temeljni premaz i 1 x 400 ml završnog premaza. Komplet od 1 litre u Hrvatskoj prodaje splitski Boltano po cijeni od 3200 kn.

19. svibanj 2024 14:42