StoryEditorOCM

spektakl na braču‘Najljepša regata u prvenstvu‘: ove će godine Bol ugostiti jedriličare koje još nismo imali prilike gledati u Hrvatskoj

Piše Sport SD
1. srpnja 2022. - 11:50

Ove će godine Bol ugostiti sportaše koje još nismo imali prilike gledati u Hrvatskoj, a neki od njih već danima treniraju za ono što su prošle godine sami natjecatelji prozvali najljepšom regatom u prvenstvu.

PWA Tour – svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci vraća u Bol treću godinu zaredom i dovodi najjaču listu prijava koju je Hrvatska imala prilike vidjeti – 75 muškaraca i 23 žene među kojima su i Nicolas Goyard, William Huppert, brat i sestra Pierre i Marion Mortefon, te prošlogodišnji pobjednici Maciek Rutkowski i Sara Wennekes.

Od domaćih su natjecatelja prijavljeni Enrico Marotti, trenutno šesti u prvenstvu, Matko Jovanović, Mistral Matulja i Urška Kavčić Desnica.  

- Među profesionalnim sportašima pročuo se glas o Hrvatskoj i Bolu kao fantastičnoj destinaciji za sport - rekao je Toni Bulić, organizator regate i vlasnik Zoo Station Bol, poznate škole jedrenja na dasci koja ove godine slavi četvrt stoljeća postojanja – i to uz dosad najjači sportski odaziv. 

- Natjecatelji su oduševljeni uvjetima – od idealnog vjetra i čistog mora, do prekrasne plaže na kojoj je start prvenstva, a fascinira ih i da se regata odvija gotovo u samom centru Bola. Za mnoge je ovo postala najdraža i najljepša regata u prvenstvu. To samo pokazuje koliki turistički potencijal Dalmaciji i Braču donosi profesionalni sport i sportski turizam - zaključio je Bulić.

Natjecatelji će kroz šest dana voziti ukupno 15 regata, a titulu najboljih u muškoj i ženskoj konkurenciji saznat ćemo u srijedu, 6. srpnja.

Slalom je disciplina u jedrenju na dasci u kojoj je najvažnija brzina, a surferi, koji postižu i do 40 milja na sat, jedre kroz regatno polje u kojemu njih velik broj pokušava što brže proći kroz zadano polje, u najboljoj putanji napraviti okrete oko zadanih bova te pritom prestići sve konkurente i prvi proći kroz ciljnu liniju.

19. travanj 2024 03:50