StoryEditorOCM

problemiNakon teške borbe na moru, Ivica Kostelić morao odustati od zahtjevne samačke regate Route du Rhum

Piše M. Ilić
15. studenog 2022. - 14:34

Naš proslavljeni bivši skijaš, sada vrsni jedriličar Ivica Kostelić morao je odustati od zahtjevne samačke regate Route du Rhum.

- Nakon borbe s teškom frontom sinoć, kao i niza tehničkih problema koji su se nagomilali u zadnjih nekoliko dana, morao sam donijeti odluku i odustati od utrke.

Ja sam dobro, ali brod nije. Naprosto je previše oštećen, što se tiče trkaće strukture, a da bih se mogao odvažiti za put preko Atlantika na njemu.

Trenutno se nalazim 120 nautičkih milja zapadno od Porta te sam na putu prema luci Cascais, koja će za mene nažalost označiti i kraj Route du Rhum - objavio je na svojoj facebook stranici.

Ivica se nalazio među 138 samaca koji su krenuli protekle srijede na "Route du Rhum- Destination Guadeloupe", 12. izdanje jedne od najvećih i najprestižnijih samačkih offshore regata, od Saint Maloa do otoka Guadeloupe u Karipskom moru, odnosno 3542 nautičke milje duge rute.

jedrio je u klasi 40, kao jedan od 55 solo jedriličara u toj najbrojnijoj skupi, ujedno jedini Hrvat na ovoj regati.

Regata je trebala startati u proteklu nedjelju, no zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, pomaknuta je za prošlu srijedu. 

Na regati poput ove brojni su izazovi, od vremenskih uvjeta do snalaženja u samačkim situacijama na brodu. Mnogima se tako događaju i havarije. Kostelić je tijekom vikenda prijavio problem s autopilotom na jedrilici ACI.

- Gubitak autopilota u pravilu znači i momentalni gubitak kontrole, kretanje broda u neželjeni manevar, crash gybe ili crash tack, koji često završava oštećenjem opreme ili pucanjem jarbola. U mom slučaju srećom nije bilo posljedica na opremu, ali je gubitak kontrole krajnje neugodan osjećaj. Obavijestio sam regatni odbor da odlazim u La Coruñu. Cijeli dan tučem orcu po groznim uvjetima ukrštenog mora. Teški uvjeti i za ljude i za brodove. Autopilot je otkazao sedam puta tijekom dana, od toga jednom kad sam spavao. Navečer sam se domogao mirnijeg mora sjeverno od rta Finisterre. Mjesečina, lagodnih 10 čvorova južnjaka i diskretni šum mora što klizi po trupu broda. Ništa ne odaje da se samo 200 milja zapadno odvija prava drama u regatnoj floti koja je upravo ušla u hladnu frontu. Mojem pajdašu Aurelienu Ducrozu pao je jarbol, isto kao i jedinoj skiperici na brodu "La Boulangere", jedan trimaran se prevrnuo, a još dva Class 40 su okrenula prema La Coruñi na popravke. Želite čuti još nešto? Večerašnja fronta je slabija od one koja dolazi u ponedjeljak... Pa sad vi procijenite u kakvoj sam ja situaciji - napisao je Kostelić na svojoj facebook stranici prethodnih dana.

Ivica je u još u startu imao problema s ispumpavanjem vode. Čep stražnjeg balasta koji nosi oko 400 litara mora je pustio, pa je bilo posla. Penjao se i solo na jarbol u noći na valovitom oceanu, improvizirao štraj jer mu je originalni puknuo uslijed podivljalog vjetra, razmišljao o odustanku, no nastavio je dalje sve do ovog utorka kada je morao donijeti tešku odluku i odustati.

25. travanj 2024 14:06