StoryEditorOCM

NOVI BROJ OTVORENOG MORANautika budućnosti: prsluk za žene i senzori za pristajanje bez muke

Piše OM
3. prosinca 2021. - 09:40

Kao najzanimljiviji događaj u svijetu nautike mnogi neće odabrati raskošne sajmove u Cannesu, Genovi ili Dusseldorfu već poslovni susret proizvođača nautičke opreme METS u Amsterdamu gdje se jedino gleda inovativnost koja nautičarima olakšava život na brodu. Njihove nagrade DAME vrlo često dobiju jednostavne i genijalne naprave za koje uvijek vrijedi komentar – kako se toga nitko nije ranije sjetio.

Iz ovogodišnjeg pregleda noviteta u novom broju Otvorenog mora izdvojili smo najzanimljivije koji će idućih godina dolaziti i na naše tržište. Svakako najkorisniji će biti sustav kamera i senzora za jednostavno pristajanje američke tvrtke Garmin.

image
Kajtamaran

S novim iskustvom prikaza ptičje perspektive na ekranu najstresniji dio plovidbe će biti jednostavan kao parkiranje automobila, a uskoro i potpuno autonoman. To će svakako biti skupa igračka, a dok se to ne pojavi može se uživati u malim izumima koje će biti dostupni svakome, poput nogom upravljanog vinča ugrađenog u bitvu ili slovenske kamere za sidro dok će nježnijem dijelu posade najzanimljiviji biti prvi sigurnosni prsluk posebno anatomski oblikovan za ženski prsni koš.

Uz pametne igračke iz Amsterdama predstavljamo i prvi katamaran s kajt jedrom Silent 60 koji navodno može ubrzati brod za nevjerojatnih pet čvorova. U kombinaciji sa solarnim panelima na velikome krovu to će mu osigurati autonomiju za prelazak Atlantika bez pomoći fosilnog goriva.

Tko razmišlja o baterijskom pogonu za trolling motore ne mora više ovisiti o skupim litijskim rješenjima jer se kao povoljnija alternativa nude vrlo izdržljive baterije iz golferskih vozila koja se već desetljećima kreću isključivo na struju.

image
Yuasa Prospec velikoga potencijala
Cropix

Uz testove aluminijskog trimarana Beloniformes 25 TriToon i prestižnog Beneteau Flyera 10, u novom broju donosimo ribolovne savjete Šime Duvančića i Mislava Čale, pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Alena Solde, Vanje Valtrovića, Damira Višića, Krešimira Đakulovića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe. 

image
Beneteau Flyer 10
Cropix
19. travanj 2024 23:24