StoryEditorOCM

Covidova 2021.Ni pandemija nije omela jedriličare u splitskom akvatoriju: klasične regate bile su zabranjene, ali su se oni dosjetili i odjedrili - Trening ligu

Piše Sandra Barčot
5. lipnja 2021. - 13:59
Ukupni pobjednik nakon 10 kola, Ivo Matić primio je nagradu od predsjednika JK Strožanca Dubravka JelićaJK Strožanac

Ni Covid-pandemija nije omela jedriličare u splitskom akvatoriju u njihovom „guštanju” na moru, vjetru, idrima i protivnicima, nadmudrivanju na regatnim poljima, premda klasične regate nisu smjeli organizirati. Pa su se dosjetili i odjedrili Trening ligu „Covidova 2021.”

Naime, idejni začetnik cijele priče Goran Martinović popularni Orca, tijekom zime je organizirao jednodnevne regate naziva Trening liga, gdje je osim izlaska na more, regatavanja u jednom plovu, bilo važno i druženje, tijekom vremena dok nema onih klasičnih „nabrijanih” utrka podno jedara.

I odlično su to prihvatili svi jedriličari, razni klubovi koji su potpomagali u samoj logistici, da bi nažalost na kraju sve palo u vodu zbog – Covida 19.

No dosjetili su se brzo ovih „morski vukovi” kako i dalje izaći na more, stopiti se s prirodom, krotiti valove – osmislili su „Covidovu 2021.”

Druženja nije bilo, broj članova posade koje su bila na palubi jednog broda ovisio je od odlukama Stožera, jedrilo se s maskama, svi bi stigli na start, odjedrili i vratili se u svoje matične luke. Sve se dogovaralo virtualno, a kako su popuštale mjere, tako su i jedriličari „širili krila” da bi zadnju regatu imali i svečano proglašenje uz pjesmu i svirku.

Sama završnica Trening lige „Covidova 2021.” održana je u Jedriličarskom klubu Strožanac u Podstrani i to nakon deset odjederenih kola, odnosno deset regata u suorganizaciji članova iz klubova: Labud, Mornar, Split, Trogir i Strožanac. Jedrilo se – koroni u inat - svake druge nedjelje kroz cijelu zimu te zbrajalo i računalo, uz sudjelovanje 43 posade.

image
Pazilo se na udaljenost
Jk Strožanac

I na kraju najbolja posada u obje grupe razvrstanja THC i OPEN, je ona kormilara Ive Matića na jedrilici „Melges 32-Mataran 32”. Piše im se ukupni trijumf, dok je druga pozicija, također za oba premjera, pripala Milanu Pivalici na jedrilici „Magnum X3-Justin 10”. Treće mjesto „Covidove 2021.” u THC-u osvojio je skiper Darko Orlandini za kormilom „Diabla-Zero 22”, dok je isti plasman ali u OPEN-u uknjižila posada „Mile 8-Oceanis 46.1”, iskusnog jedriličara Cirila Vrančića.

A Trening ligu su još jedrile i posade s kormilarkama i kormilarima: Ante Kovačević, Vicko Ozretić, Goran Treorsić, Andrej Šoš Maceljski, Damir Kraljević, Neven Majić, Vjeko Tomić, Matko Stanić, Zdenko Bilić, Lea Vojković, Filip Jurišić, Luka Pezelj, Mario Hrvoj, Nikola Smoljenović, Ivan Kljaković Gašpić, Zlatko Vodanović, Damir Mitrović, Karlo Kuret, Marko Kasal, Roko Štambuk, Dino Glavurtić, Srđan Ninčević, Goran Vlahović, Tonko Kuzmanić, Tonči Đogaš, Siniša Anđelić, Jasna Arapov, Mislav Šolić, Emil Tomašević, Mladen Marević, Dejan Šimat, Goran Martinović, Jere Vidović, Igor Pertović, Nevenka Ćuk, Tihana Tadinac, Tonči Čačija, Ivona Dražić i Ruben Vujnović.

Za kraj, iako pod mjerama no malo „labavijima” jedriličari su proslavili završnicu Trening lige „Covidova 2021.” svečanošću u JK Strožancu, gdje je predsjednik kluba Dubravko Jelić najboljima uručio nagrade, a zatim se uz koncert banda „Produžni kabel” s frontmenom grupe Stjepanom Radovićem malo i zabavilo, zapjevalo i zaplesalo.

Sve na zadanoj udaljenosti, tek s jednom mišlju – da im se nikad više ne ponovi „Covidova 2021.”, već da svi nastave normalno jedriti omiljenu im Trening ligu.

image
Band Produžni kabel
Jk Strožanac
22. listopad 2024 08:39