StoryEditorOCM

ponos hvaraNina Marušić - jedriličarka s dvostrukom krunom u klasi ‘optimist‘: ‘Trebamo pomoć jer njen željeni napredak klub zasigurno neće moći financirati‘

Piše Mirko Crnčević
6. rujna 2022. - 10:28

Završeno je Otvoreno prvenstvo Hrvatske u jedrenju za klasu ‘Optimist‘, što ga je organizirao JK "Split". Poslije četiri dana regatavanja kod Čiova i odjedrenih sedam plovova jedriličari JK "Zvir" iz Hvara na svoj škoj su se vratili s pregršt medalja i pokala.

Dvadesetak djece iz Škole jedrenja i njihove starije kolege su puna dva mjeseca, pod paskom trenera Joška Kovačevića, Vedrana Grge Ive i Tome Makjanića, svladavali jedriličarske vještine.

Na regati su sudjelovali: Bepo Žuvela, Antonio Žuvela, Josip Žuvela, Toma Kovačević, Mladen Makjanić, Sebastijan Novak, Luka Ivančević, Benedikta Miličić, Jana Erceg i Nina Marušić koja se ‘zlatnim slovima‘ upisuje u povijest kluba kao prvakinja hrvatske za djevojčice i ukupno peta Hrvatica, te prvakinja kupa Hrvatske za 2021. i 2022. godinu.

- Nina ima tek 13 godina i već je dvije godine članica Hrvatske reprezentacije. Ove godine na EP u Danskoj bila je 20. s istim brojem bodova kao i njena prijateljica Ema Grabar, a kao dio reprezentacije u Italiji na jezeru Lago di Ledro osvojila je 7. mjesto. Klub je zaista ponosan na sve jedriličare, a posebno na Ninu koja ne propušta niti jedan trening. Nije joj teško putovati do Splita i trenirati sa splitskim klubovima, ali fali joj jakih regata, primjerice s Talijanima – naglasio je Nikša Ive - Čane, tajnik JK "Zvir" iz Hvara.

image
JK ‘Zvir‘

Međutim, kao kod svih malih sportova nema ni sponzora, ni novca. Nina je odlična učenica i unatoč čestim izostancima (oko dva mjeseca) ona redovito izvršava sve svoje školske obveze, a profesori imaju razumijevana za njene izostanke.

Njoj je kofer uvijek spreman, ništa joj ne predstavlja 4-5 dana biti na putu, ionako dobro poznaje hrvatsku obalu. Lani je bila i u Španjolskoj, neprikosnoveni je vođa i pravi uzor u ekipi, uvijek spremna pomagati mlađim članovima kluba.

- Riječ je o vrhunskoj mladoj sportašici, čiji željeni napredak klub zasigurno neće moći financirati. Vjerujemo da će Grad i TZ grada Hvara prepoznati njezin potencijal i priskočiti u pomoć. Jedrenje je izvrsna promocija Hvara, no već lani smo otkazali Novogodišnju regatu za klasu "Optimist, čak je Europa cup bio pod upitnikom – dodaje Čane, s napomenom da je klub nakon proglašenja pobjednika u Splitu angažirao veliki gliser da svu djecu što prije prevezu kući, gdje su im roditelji na moletu upriličili nezaboravni doček, ponosni što "Zvir" u svojim redovima ima izvrsne sportaše, pa i Ninu Marušić sa dvostrukom krunom.

18. travanj 2024 16:13