StoryEditorOCM

MERCURY 25/30Nova generacija američkih penti - lakša, pametnija, štedljivija...

Piše Gordan Jelavić
31. kolovoza 2022. - 17:52

Nova platforma Mercuryjevih izvanbrodskih motora snage 25 i 30 konja predstavljena je javnosti uoči jesenskih sajmova, gdje će biti organizirane službene promocije i probne plovidbe. S obzirom na globalnu popularnost ove kategorije motora, ne čudi što je dizajn napravljen od nule. Trocilindrični motori zapremnine 500 kubika s težinom od 60 kilograma lakši su 16 posto od stare serije i nude iznimnu ekonomičnost, što je detalj važniji nego ikada.

Uz elektroničko ubrizgavanje goriva i elektropokretanje, svaki motor ima sustav Mercury SmartCraft za digitalnu povezivost s nizom uređaja i ekrana, od kojih je posebno koristan VesselView Mobile za praćenje svih parametara rada motora na mobitelu ili tabletu. Uz poboljšane performanse, predsjednik Mercury Marinea Chris Drees posebno ističe ergonomsku evoluciju upravljačke ručice prilagođenu potrebama nautičara, koja sada doseže 60 centimetara dužine.

image

Mercury 25

Motori se isporučuju u standardnim verzijama od 25 i 30 konja, te profesionalnoj liniji SeaPro 25, te ProKicker 25 za dodatni potisak na brodicama izloženima većim opterećenjima. Motori su dostupni s opcijskim daljinskim komandama, hidrauličkim trimom i mlaznim pogonom, čime se zaista mogu prilagoditi korisniku.

I pitanje održavanja američki je riješeno; dodatna ekološka posuda ispod filtra ulja, te mogućnost pražnjenja filtra goriva bez uporabe alata. Za kraj spomenimo i trolling opciju fine regulacije broja okretaja za korak od 10 u minuti.

26. travanj 2024 23:03