StoryEditorOCM

klasa laserNova medalja za hrvatsko jedrenje: član splitskog Mornara Filip Jurišić osvojio broncu na predolimpijskoj regati

Piše OM
7. lipnja 2021. - 15:11

Novi veliki uspjeh hrvatskog jedrenja. Član splitskog Mornara Filip Jurišić osvojio je brončanu medalju u klasi Laser na regati Svjetskog kupa u Medembliku, inače posljednjoj regati uoči Olimpijskih igara u Tokiju, dok je drugi mornarevac i srebrni olimpijac Tonči Stipanović upisao 20. mjesto.

Na regatnom polju ispred nizozemskog grada jedrila je impresivna flota od 61 Lasera, a mnogi jedriličari su ovu regatu iskoristili kao idealnu pripremu uoči odlaska u Japan gdje će se za otprilike mjesec i pol dana boriti za olimpijske medalje.

Filip Jurišić dobru je formu pokazao već na Europskom prvenstvu u klasi Laser u Gdanjsku gdje je u listopadu prošle godine osvojio četvrto mjesto. U Medembliku je jedrenje podigao na još viši nivo i osvojio prvu medalju na regati Svjetskog kupa. U devet održanih jedrenja upisao je osam plasmana među prvih deset jedriličara što mu je u konačnici osiguralo pobjedničko postolje.

Prvo mjesto osvojio je Britanac Lorenzo Chiavarini s 33 negativna boda, drugi je bio Španjolac Perez s 42 negativna boda, a hrvatski jedriličar zauzeo je treće mjesto s 45 negativnih bodova.

image
Sander van der Borch

- Probio sam konačno led na jednoj regati Svjetskog kupa. Lani sam u Poljskoj bio na korak do postolja, ove godine sam dosta dugo bio vodeći na regati u Portugalu, ali uvijek mi je nešto nedostajalo. U Nizozemskoj sam sjajno jedrio u zahtjevnim uvjetima za brončanu medalju, prvu od mnogih koje se nadam u budućnosti osvojiti. Sada su moje misli usmjerene prema Olimpijskim igrama u Tokiju gdje ću biti najžešći navijač Tončija Stipanovića - poručio je Hvaranin Filip Jurišić koji uz Stipanovića i Cipranina Pavlosa Kontidesa jedri u 'splitskoj tvornici medalja' Joze Jakelića, inače jednog od najuspješnijih svjetskih jedriličarskih trenera.

Tonči Stipanović u Nizozemskoj je zauzeo 20. mjesto. Osvajač prve, povijesne, medalje na OI u Riju za hrvatsko jedrenje navikao je na bolje rezultate, no njegov fokus su ionako Olimpijske igre u Tokiju.

- Rezultat je osrednji, lošiji nego što sam navikao, ali Medemblik mi je dobro poslužio kao test stvari koje mogu poboljšati prije odlaska u Japan. Projekt Tokio je nešto za što živim već nekoliko godina i imam velika očekivanja - ispričao je Tonči Stipanović.

Podsjetimo, hrvatski jedriličar je na Olimpijskim igrama u Riju osvojio srebrnu medalju u klasi Laser.

Konačan redoslijed: 1. Chiavarini (VB) 33, 2. Perez (ŠPA) 42, 3. JURIŠIĆ (HRV) 45…, 20. STIPANOVIĆ (HRV) 95….

25. travanj 2024 08:16