StoryEditorOCM

NA SVIM KIOSCIMANovi broj Otvorenog mora: nevere vrebaju i brodove na autocesti

Piše OM
2. travnja 2021. - 15:58

S toplijim danima se i brodovi polako bude iz sna. Dok sretnici sa zimskim vezovima taj posao odrađuju bez stresa ili ga prepuštaju operativcima u marini, cestovni transport do mora nije uvijek jednostavan, pogotovo ako se radi o većim brodicama.

Kako bi cijeli proces prošao bez poteškoća, osim dovoljno snažnog automobila i prikladne prikolice treba voditi računa o nizu pojedinosti. U novom broju Otvorenog mora donosimo savjete za tehničku pripremu i siguran prijevoz trajlerom.

Jednom kad se uputite prema pučini na važnosti će dobiti pitka voda, pa je dobro znati je li ona u spremnicima pogodna za piće. U tu svrhu se koriste razne tablete i kemikalije, ali tretman ovisi i o gradbenom materijalu samih tankova. Inoks tako ne trpi klorne preparate, što je slabo poznat podatak mnogim vlasnicima brodova koji na taj način dezinficiraju svoje zalihe vode.

Izvor energije za sve brojnije brodske potrošače također je preduvjet svake plovidbe. Pad cijena litijskih baterija doveo ih je u rang dostupnosti širem krugu nautičara, te smo usporedili njihov radni vijek i isplativost takve investicije.


Ista bi tehnologija uskoro mogla pogoniti i jadranske trajekte po ambicioznom projektu splitskih znanstvenika. Pet putničkih brodova dužine od 33 do 110 metara bit će pravo osvježenje na domaćoj sceni i praćenje smjera kojim su neke naprednije zemlje već odavno krenule.

Uz analizu pobjedničke utrke finala America's Cupa iz pera Krešimira Đakulovića donosimo i stručni osvrt Nevena Barana, jedinoga Hrvata koji je sudio na tom prestižnom natjecanju.

Od ribolovnih tema Šime Duvančića i Mislava Čale izdvajamo lov gofa, kapitalne rakovice i varalice kućne izrade.

Uz test gumenjaka Brig Eagle 6.7 u novome broju još pročitajte kolumne Tonke Alujević, Damira Višića, Ede Šegvića, Vanje Valtrovića, Marijana Žuvića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

16. travanj 2024 20:18