StoryEditor

VELIKE I MALE INOVACIJEOd opreme po mjeri do sklopivog sidra: solinski Gumis cijelom svijetu nudi rješenja problema, pogledajte kako funkcionira ‘mačak‘

Piše Željko Simunić
20. srpnja 2021. - 11:37
U Gumisu najčešće rješavaju probleme na kruzerimaBožidar Vukičević/Cropix

Tvrtka Gumis iz Solina reklamira se kao Custom Made Solution, što znači da se specijalizirala za posebna rješenja na brodovima. Posjetili smo ih u njihovoj modernoj zgradi u Solinu, gdje nam je šef marketinga Tonči Moković ukratko opisao njihovu djelatnost rekavši kako nude rješenje za plovila kada nema drugih rješenja.

Što se tiče ugleda Gumisa u svijetu, dovoljno je kazati da većinu poslova obavljaju na kruzerima najvećih svjetskih kompanija, servisirali su opremu ratnih brodova Američke ratne mornarice, a trenutno vode pregovore s NATO-om glede nastavljanje ove vrste posla.

Eliminacija krakova

No, bez obzira na to što su poslovanje u doba korone podigli na međunarodnu razinu i ušli u velike projekte, Solinjani rade i opremu za naše nautičare. U tu skupinu spada i specijalno ribarsko sidro koje su osmislili hrvatski meštri na bazi dugogodišnjeg iskustva u toj branši.


Riječ je o sidru tipa sklopivi mačak izrađenom od punoga inoksa, pa u njemu nema dodatnog punjenja betonom ili olovom radi povećanja težine. Uz to, riječ sklopivi ovdje ima posve drukčije značenje u odnosu na takva standardna sklopiva sidra, kojima se u pravilu dva kraka zaokrenu i priljube uz druga dva, ali sidro i dalje ostaje veliko i nezgrapno za odlaganje.

​Kako bi riješili taj problem, u Gumisu su odlučili potpuno eliminirati bočno stršeće krakove u demontiranoj verziji, što konstrukcijski nije bio nimalo lak zadatak. No, kako su im problemi i inače glavni posao, i ovaj su na kraju uspješno riješili.

Umjesto da spajaju dva i dva kraka, osmislili su mehanizam montaže na struk sidra svakoga kraka sidra pojedinačno. Kada se krakovi montiraju, niz struk sidra spusti se i vijkom fiksira jaka obujmica od inoksa koja sve krakove čvrsto obuhvati i – sidro je spremno za akciju.

U Gumisu ovo inovativno sidro izrađuju u težinama od 3 do 16 kg, pa svatko može pronaći optimalno sidro za svoj brod.

image
Sklopivi mačak tvrtke Gumis u radnom izdanju

Moković ocjenjuje kako će ono biti posebno zanimljivo vlasnicima modernih gumenjaka, fishera i manjih plovila uopće, s obzirom na to da se nakon demontaže krakova može držati u maloj torbici koju je lako odložiti bilo gdje na brodu. Sukladno tomu i prodajno geslo za novo sidro glasi – manje prostora za sidro, više za ribu.

Cijena Gumisova sklopiva sidra je oko 1300 kuna, no zahvaljujući materijalu i načinu izrade trajnost mu praktički nije ograničena.

– Ovo je sidro rezultat naše želje da ljudima u Dalmaciji ponudimo vrhunski proizvod u koji se mogu pouzdati – kaže nam Moković.

​Reparacije propelera

Što se tiče drugih poslova i partnera Gumisa, ističe da praktički rade sve živo na brodovima općenito, pa su neke poslove obavljali i za Kriljane, a 90 posto dogovorenih radova otpada na tvorničke reparacije propelera za čarter​.

image
Kad se sidro rasklopi, može stati u manju torbicu

Bave se i retrofitom, odnosno poboljšanjem postojećih sustava na kruzerima, te čak posjeduju patente i certifikate za neke dijelove vakuum sustava na toj vrsti plovila.

Core-business su im, dakle, kruzeri i međunarodno tržište, a da bi tu mogli opstati i biti konkurentni moraju imati kvalitetnu radnu snagu i vrhunske strojeve u koje stalno ulažu.​ Trenutno imaju 21 zaposlenika, od čega četiri inženjera.

– Svjetske kompanije za koje radimo zahtijevaju maksimalnu preciznost i pouzdanost, pa su nam to glavne poslovne mantre – kazao nam je na kraju Moković.

image
AHU spojke izrađene na zahtjev korisnika
29. srpanj 2021 04:31