StoryEditorOCM

BIOGRAD BOAT SHOWOd zelenog dizelaša do hladnjaka iz Hrvaca: provjerili smo ponudu motora i brodske opreme, izabrali smo i favorite

Piše Željko Simunić
24. listopada 2019. - 00:09

Navikli smo već tijekom prethodnih godina da na sajmu u Biogradu nema previše premijera brodskih motora, ali zato uvijek bude nautičke opreme u izobilju. Tako je bilo i ovaj put – premijerno smo u Hrvatskoj vidjeli samo jedan pogonski stroj, dok u pogledu opreme, svaki posjetitelj mogao je za sebe pronaći neku korisnu stvar za plovilo ili sportove na moru.

Nautika Centar Nava iz Splita pobrinula se za hrvatsku premijeru modela Volvo Penta D6-400/440 DPI Aquamatic Duoprop. Ovaj ugradbeni švedski dizelaš s rednih šest cilindara ima, dakle, Aquamatic sterndrive, a ta vrsta Z-pogona, ističu iz Göteborga, daje sportski osjećaj plovidbe.

Obje verzije imaju suhu težinu od 790 kg, H2-H10 dvostruke propelere, Common-rail elektronsko ubrizgavanje goriva na 2000 bara, EMS (Engine Managament System), hlađenje slatkom vodom kontrolirano termostatom, te izmjenjivač topline hlađen morem. Kažimo i to kako je na njima nova Z-noga, jer umjesto konusa sada ima lamele (Silent shift).

image
Zelena Volvo Penta D6- 400/440
Božidar Vukičević/Cropix

Naravno, riječ je o turbodizelašima, s time da je moguć izbor alternatora od 12 V 150 A ili 24 V 80 A. Obujam im je 5,5 litara, ali D6 400 A razvija 400 konja na 3500 o/min, dok inačica D6-440 A korisniku na 3700 điri nudi snagu od 440 KS. Svi Aquamatic dizelaši su izrađeni u skladu s najstrožim ekološkim zahtjevima i zbog toga su im emisije štetnih plinova čak 40 posto niže u odnosu na prethodnike. Zato su dobili ekološke certifikate US EPA Tier 3, IMO Nox i EU RCD Stage II. Kada govorimo o cijeni, Nautika Centar Nava model Volvo Penta D6 400 prodaje se za 79 tisuća eura plus PDV.

Hladnjaci iz Hrvaca

Na zajedničkom štandu tvrtki Torden Marine i Janković+ posjetitelji su mogli vidjeti klima-uređaje za brodove, ali i prve hrvatske hladnjake za profesionalne ribare. Nose ime Janković+ po Anti Jankoviću iz Hrvaca, čija se tvrtka Klima proizvodi Janković godinama bavi proizvodnjom ​i servisiranjem auto i brodskih rashladnih sustava, a sada su otišli i korak dalje.

– Napravili smo i izložili prototipove brodskih prijenosnih škrinja za hlađenje i zamrzavanje, koje ćemo sami proizvoditi. Ovi izloženi imaju oznake Z70, Z100 i Z120, s tim da brojka pokazuje broj litara, a već su nam u planu i modeli od 140 i 260 litara. Distribuirat će se kroz prodajnu mrežu tvrtke Wasi, koja je prepoznala njihove dobre odlike.

Od njih nabavljamo kućišta škrinja, jer su vrlo čvrsta i dobro izolirana, a sve ostalo ugrađujemo sami. Pritom jedini imamo isparivač od inoksa, a ne aluminija kao ostali proizvođači, pa su ove škrinje praktični neuništive. Ako je isparivač od aluminija, tijekom vremena ga pojede galvanska korozija.

Uz to jedini imamo i ugrađeno hlađenje ne samo s četiri bočne strane, nego i odozdo, pa se riba puno brže zamrzne i time bolje čuva. To su svojedobno od nas tražili neki ribari, pa smo takvo hlađenje postavili kao standard. Kompresori su najkvalitetniji Danfossovi, rade na 12/24 V ili 100/260 V izmjenično​, a održavaju temperaturu od -10 do +12 stupnjeva Celzija – kaže nam Ante Janković.

Dodaje kako mu je sin Josip diplomirao na splitskom FESB-u elektroniku i računalnu tehniku, a kći Marija Branimira će uskoro diplomirati ekonomiju, pa je im je cilj zajedno širiti i razvijati obiteljsku tvrtku. Domaće proizvodnje u brodskoj opremi je tako malo, pa je ovaj primjer na sajmu bio osvježenje. Kažimo još da se cijene izloženih hladnjaka Janković+ kreću od 9 do 14 tisuća kuna, ovisno o veličini.​

Splav za spašavanje

Što se opreme tiče, na brojnim smo štandovima vidjeli zanimljive novitete. Primjerice, Unimar iz Rijeke ponudio je samonapuhavajuću splav za spašavanje Atlantic C ISO 9650-1A (HR) smještenu u malom kontejneru, namijenjenu jahtama i brodicama. Odobrena je za uporabu od Hrvatskog registra brodova, a proizvodi je talijanski Arimar MED iz Mantaletta di Cervie.

Kad se napuše, duga je 11 m i može izdržati temperature od minus 15 do plus 65 stupnjeva. Može se baciti u more s maksimalne visine od 6 m i predviđena je za osam osoba. Unimar je za tvrtke prodaje po cijeni od oko 10 tisuća kuna.

Navela iz Pule nudi francusku opremu​ Plastimo, s time da je prvi put hrvatskim kupcima predstavljeno ovalno navigacijsko LED svjetlo Navi Light 360 S2 MN Suction-mount holder u bijeloj ili tricolor verziji. Svijetli, dakle, samo u bijeloj, odnosno bijeloj, zelenoj ili crvenoj boji. Lako se montira bilo gdje uz pomoć specijalne 3M podloge, pa je izrazito prikladno za gumenjake, a svjetlo se vidi na 2 nautičke milje oko plovila. Zajedno s neoprenskom vrećicom, ovo praktično svjetlo Navela nudi za 1000 kuna, iako je na sajmu vrijedila posebna cijena od 550 kn.

image
Hrvatski prijenosni hladnjaci Janković+
Božidar Vukičević/Cropix

Tvrtka Cummins Adriatic iz Dugopolja nudi pouzdane američke ugradbene motore, ali su prvi put na štandu izložili kanadske ispušne lonce​ Centek. Imaju tipsko odobrenje registra i moguća je njihova primjena u komercijalne svrhe. Ovisno o dimenzijama, koštaju od 300 do 700 eura, a nakon njihova postavljanja nema više buke ni štrapanja – kažu iz Cummins Adriatica.

Sole Diesel NMEA SDC 2000 jedan je od noviteta predstavljen na štandu splitskog Danga. Riječ je o upravljačkoj jedinici (kompatibilna je s Dual Panel Kitom) za monitoring rada motora, koja se ukopčava na brodski ploter, sonder ili MFD ekran. Na taj način korisnik može stalno pratiti sve parametre rada španjolskih motora napravljenih od 2008. godine. Sole Diesel NMEA SDC-2000 u kućištu s IP55 certifikatom zaštite, Dang prodaje po cijeni od 8000 kuna.

Tvrtka LOA iz Rogoznice ugodno je iznenadila prezentacijom nautičke opreme američke grupacije Aere Marine s Floride. Od njihovih proizvoda izdvajamo Inflatable Work heavy-duty platforme na napuhivanje izrađene od hypalona. Odlično će poslužiti za radove na boku plovila, jer su vrlo stabilne zato što s donje strane imaju četiri balastne vrećice koje se napune morem. Radne platforme Aere ​pričvršćuju se uz pomoć D prstenova, te isporučuju s torbom za transport kada su ispuhane. Verzija manjih gabarita 80x12 cm košta 5000 kuna.

Kineske Stand Up Paddling daske na napuhivanje brenda Aztron vidjeli smo u Biogradu zahvaljujući tvrtki Vidmar Sport iz Samobora. Ima ih raznih boja i gabarita, a najskuplji model Galaxie 16 košta 5356 kuna. Za početnike je svakako atraktivan najjeftiniji All-round SUP model Lunar čija je cijena 2676 kuna. Dug je 297, širok 81 i visok 15 cm, a nosivost mu je 120 kg.

image
SUP daske Aztron
Božidar Vukičević/Cropix

Alat za nautičare

Reply Tools iz Splita uvijek iznenadi predstavljanjem nekih alata uglednih svjetskih proizvođača, prikladnih za profesionalce i hobi majstore. U Biogradu je ova tvrtka prvi put izložila komplet alata za brodove švicarskog proizvođača Kraftwerk. Smješten je u robusnoj vodonepropusnoj kutiji od ABS plastike, kako se unutar nje ne bi stvarala korozija. Alat je uredno posložen u četiri ladice (tri se vade vani), a kutija ima i dršku za nošenje. Švicarski komplet alata za nautičare Kraftwerk stoji 3999 kuna.

image
Alat za nautičare Kraftwerk
Božidar Vukičević/Cropix

Splitska tvrtka Marina stores je u vlastitu bogatu ponudu uključila velika sidrena vitla poznatog proizvođača Lofrans. Za njih su dobili atest Hrvatskog registra brodova, pa se mogu koristiti ne samo na jahtama, nego i turističkim brodovima. Na njihovom smo štandu vidjeli model Super Ercole 5,5 kW napravljen od marine-grade aluminija. Ima motor zaštićen od kiše i mora, a predviđen je za lance sa širinom karike 19 mm. Maksimalna potezna težina mu je 7000 kg, a radno opterećenje 1670 kg. Vitlo Super Ercole 5,5 kW tvrtka Marina stores prodaje po cijeni od 10 tisuća eura pa naviše.

Zagrebački Frigo Marine već dugo godina je ​prava adresa za nautičku opremu, a onima što ljeti vole držati na brodu namirnice i piće hladnima jamačno će se svidjeti prijenosni hladnjak Dometic Mobicool FR-60. Kao što se iz naziva uočava, kapacitet mu je 60 l. Ima kvalitetni Danfoss kompresor, radi na 12/24 i 230 V, te maksimalno snižava temperaturu na -10 stupnjeva. Cijena prijenosnog hladnjak Dometic Mobicool FR-60 je 5000 kuna.

19. travanj 2024 02:17